Разговор с климатолога проф. Георги Рачев и старши експерта по климата от WWF България Апостол Дянков

Въглеродна неутралност около средата на века - за това се договориха лидерите на най-големите световни икономики в името на климата. Обещанията обаче трябва да се спазват, а лидерите не правят достатъчно. Около това мнение се обединиха климатологът проф. Георги Рачев и старши експертът по климата от WWF България Апостол Дянков в ефира на "Социална мрежа".  

"Много обещания се чуваха и след Парижкото споразумение, но малко неща са реализирани от тогава. Необходим е план за борба с климатичните промени, който реално да се изпълнява", коментира Рачев. 

От своя страна Апостол Дянков добави, че решението на проблема у нас можеше да започне още през 2000 г. 

Доклад: Глобалното затопляне ще унищожи икономиките на развиващите се страни

"Ако бяхме започнали да го решаваме тогава, щеше да се наложи да съкращаваме емисиите с около 2% на година, което е постижимо. Но понеже още тогава ни се даваха обещания за после, сега се налага да ги съкращаваме с до 7% на година. Това се постигна благодарение на пандемията и не е добра новина. За щастие повечето технологични решения са налице, но е необходимо мобилизиране за декарбонизация в няколко сектора", обясни той. 

Експертите са на мнение, че е необходим план за справяне с климатичните проблеми, който да се следва стриктно. 

"България отговаря за около една хилядна от глобалното замърсяване. Големите икономики трябва да поемат тежестта", смята климатологът. 

Борис Джонсън за климатичните промени: На света му остава една минута до полунощ

Основните производители на вредни емисии са САЩ, Китай, ЕС и Русия, допълни Дянков и обясни, че именно те са се ангажирали с конкретни мерки за ограничаване на емисиите. 

"За съжаление, климатичните промени оказват влияние на живота у нас. Това, което всеки един от нас може да направи, е да подпомогне опазването на почвите, озеленяването на градовете и да окаже непрестанен натиск върху политиците за вземането на адекватни мерки", каза още Апостол Дянков. 

Целия разговор може да видите във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.