Здравните власти ще поискат удължаване на епидемичната обстановка

Няма да има локдаун. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг.

„Данните от последната седмица сочат намаляване на броя на заразените и подобряване на епидемичната ситуация. Мерките със зеления сертификат дадоха своя резултат", допълни здравният министър. Кацаров благодари на всички, които са приели изискването и се съобразяват с него.

„Опитвахме се да не плашим хората и да не използваме страха от заразата с цел мотивация за спазване на мерките", допълни министърът на здравеопазването.

Броят на хоспитализациите също е намалял, допълниха здравните власти.„От две седмици започна спад на темпа на нарастване на заболелите. След това започна и намаляване на новозаразените. Към момента сме надолу от пика. Надяваме се при спазване на мерките да продължим този успешен ход. Не във всички области обаче числата са такива”, обясни  проф. Мира Кожухарова.

„Зеленият сертификат активизира имунизациите у нас. Усилията обаче трябва да продължат. Постоянната мярка става не тестването срещу коронавирус, а ваксинацията”, каза още Кожухарова.

 

COVID-19: Остава висок броят на починалите за денонощие

Здравните власти обявиха, че у нас вече са доставени двете нови лекарства за коронавирус, които вчера бяха одобрени от ЕМА. Припомняме, че вчера Европейската агенция по лекарствата даде положително становище за Ronapreve и Regkirona. Те са на основата на антивирусни моноклонални антитела. 

„Моноклоналните антитела се вливат венозно. Те се използват за пациенти с лека до средно тежка форма на коронавирусна инфекция и не са хоспитализирани. Освен това МЗ стартира процедура за осигуряване и на третия лъч лекарствени продукти - противовирусни лекарствени продукти под формата на таблетка. Те ще бъдат с 5-дневен курс на лечение. Те ще бъдат предписвани на пациенти с лека форма на COVID-19", обясни д-р Десислава Велковска директор Дирекция „Лекарствена политика".

Нов лекарствен продукт – имуносупресор ще се ползва в болниците след две или три седмици, допълниха здравните власти.

„Държавите-членки на ЕС имаха право да взимат решение дали да прилагат лекарствените продукти преди официалното издаване на разрешение за употреба от ЕК. По отношение на продукти, които се използват като имунорегулатори и имуносупресори основно при лечение на ревматоиден артрит, ЕМА извършва оценка на данните, предоставени от съответните притежатели на разрешение за употреба. Целта е те да бъдат прилагане при пациенти с тежко протичане на вируса. Очакваме до края на ноември да има официално становище за един от тези лекарствени продукти, а за останалите през декември", поясни директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов.

Министърът на здравеопазването бе категоричен, че това, че се откриват допълнителни възможности за лечение на коронавирус, не означава да спрем да се ваксинираме. 

Здравните власти ще поискат удължаване на епидемичната обстановка с 4 до 6 месеца. 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.