Узунджовската църква и Хисарлъка са част от номинираните

Министерството на туризма представя номинациите си за годишните отличия в бранша. Сред най-любопитните категории е за туристическа атракция. Там са номинирани 17 красиви кътчета от страната.

Сред тях е Узунджовската църква. Тя има пет века история. Росица Паскова от община Хасково разказва, че е построена за нуждите на Узунджовския панаир - най-големия в Османската империя, продължавал 40 дни. "Първоначално е построен Керван сарай, с джамия. В него са можели да нощуват около 2000 човека и е имало място за 1000 животни", споделя тя. По думите й през 2007 г. при ремонт са открити арабски надписи.

"Входът е автентичен. През 1906 г. джамията е преустроена като църква, добавен е само олтарът. Новият иконостас е единственият, на който е изобразена молитва на глаголица", поясни Паскова.

От своя страна Йорданка Георгиева от Туристическия информационен център на Хасково призова хората да я посетят и да гласуват за нея.

Министърът на туризма се срещна с представители на туристическия бранш

Друг от обектите, които се борят за отличието, е Хисарлъка край Кюстендил. Според уредника на РИМ - Кюстендил Мирослава Таскова крепостта е емблематична за региона и страната. "Хълмът е свещен за траките. В подножието му извират минерални извори. Крепостта е построена през IV-ти век. Разполага се на 22 000 кв/м. Стените стигат до 3 м ширина, а височината до 10-12 метра. Има три реставрирани кули, а общият им брой е 14" разкри тя. 

Всеки, който желае, може да гласува ТУК.  Крайният срок за участие в избора на туристически атракции е до полунощ.

Репортери: Димитър Иванов и Антон Чавдаров

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.