Обмислят ден на траур в България и Северна Македония

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна в София и разговаря с българския министър-председател Стефан Янев.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА КАТАСТРОФАТА ВИЖТЕ ТУК

45 граждани на Северна Македония загинаха тази нощ при катастрофа на магистрала „Струма”.

Заев благодари на Янев за съдействието, което е оказала българската държава за това той да може да се срещне с пострадалите, настанени в „Пирогов”.

Двамата премиери призоваха да не се спекулира за причините за инцидента, докато не приключи разследването. А по него ще работят успоредно и двете държави.

„Българската държава работи бързо и е на място и в момента”, заяви Стефан Янев.

Той обясни и за състоянието на пострадалите.

„Общото заключение на българските лекари, на проф. Поромански, е, че травмите са относително леки”, каза Янев.

„Днес е особен ден, който е белязан от две сериозни трагедии", заяви още Янев. Той посочи и трагедията в дом за възрастни в село Рояк, където загинаха девет души. 

„ За съжаление, в рамките на по малко от 7-8 часа, имаше нова трагедия”, коментира още Янев „Трагедиите са общи и това, което ни докосва, което ни прави хора и съпричастни, без значение каква националност са загиналите. Единственото, което можем да направим, е да изразим нашата съпричастност и съболезнования”, посочи още Янев.

„Искам да изкажа съболезнования и на двата ни народа. В понеделник вечерта България изгуби 9 живота в старческия дом. А днес – Македония загуби 46 - млади хора и деца. Това е една страшна трагедия, която се случи с македонския автобус, който се е връщал от Истанбул за Скопие. Искам да изкажа съболезнования на българския народ от македонския народ за тяхната трагедия и да изкажа благодарност от името на македонския народ за съболезнованията от страна на българския народ”, каза от своя страна Заев.

„Болката е голяма за двата народа. В добро и лошо ние сме заедно. Ние сме първи съседи и братски народи. Всеки път трябва да си помагаме и в добро, и в лошо”, посочи македонският премиер.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.