Големите обаче остават вкъщи - няма достатъчно тестове за тях

В близо половината общини у нас големите ученици се връщат в клас. Випуските обаче ще се редуват присъствено на ротационен принцип. Причина е спадът на заболеваемостта от COVID-19 на тези места. В областите с висок брой заразени обаче големите деца засега си остават вкъщи. За тях все още няма достатъчно налични тестове.

Големите ученици със зелен сертификат се връщат в клас, останалите - онлайн

В 102 общини заболеваемостта вече е под 500 заразени на 100 000. Там учениците от 5-ти клас нагоре ще могат да редуват онлайн уроците с тези в класната стая. За всички останали общини от МОН дадоха нова възможност - присъствено обучение за тези паралелки, в които поне половината деца имат сертификат за ваксинация, преболедуване или антитела. Оказва се обаче, че у нас такива класове са единици. За да бъдат тествани всички големи ученици са нужни поне 1 милион теста седмично. Засега все още няма фирма, която да може да достави такива количества за кратко време, заявиха от Образователното министерство.

В столично 51 СУ „Елисавета Багряна” големите деца със зелен сертификат са едва между 3 и 5 в паралелка. „Много от тях, когато боледуват, не си правят PCR тест и ги няма в системата. Не мисля, че има много деца, които са си направили тест за антитела, така че към този момент не вярвам да има паралелка с половината да могат да се върнат”, обясни Асен Александров.

Броят на имунизираните срещу коронавирус деца също остава нисък. Осмокласничката Цветелина Петрунова е от малкото ваксинирани. „Баща ми беше „за” да ме ваксинира, но майка ми се колебаеше. В крайна сметка аз също исках много да се ваксинирам и успях да я убедя”, каза тя.

Николай Денков: Обективният проблем е, че тестове в България няма

Малко по-голям е броят на учениците със сертификат за преболедуване. Такъв има десетокласничката Йоана Тодорова. Въпреки документа, връщането ѝ в клас ще зависи от доставките на безплатни тестове за съучениците ѝ. „Очаквам, дори се надявам, възможно най-много от нас да се тестват и да се върнем към присъственото обучение”, посочи ученичката.

Вече близо месец и половина уроците са само от вкъщи. „Много ми липсва социалният контакт. Това да мога да се видя с хората, да обмисля и да разсъждавам по различни теми с тях”, уточни Йоана.

От училището вече имат организация да започнат изследването веднага щом получат тестове и за големите деца. „Всеки ден е въпросът „Кога?”. Ние казваме: „Веднага! Ако докарат тестовете в 7 часа вечерта, утре сутринта да идват учениците, ще се справим”, посочи Александров.

Засега обаче осигурени тестове има само за малките ученици от 1-ви до 4-и клас - до края на другата седмица. „За всички ученици от 5-ти до 12-и клас са необходими един милион теста седмично. В момента налични в складовата база в Лозен са 114 000 теста. Те са крайно недостатъчни”, каза зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Освен от доставките на тестове, присъствено обучение за всички деца зависи и от това кога заболеваемостта у нас ще падне под 250 заразени на 100 хиляди. „Тогава учениците ще учат присъствено, без да има нужда изобщо от тестове”, допълни Гайдарова.

Дотогава обаче изследването ще остане задължително условие за достъп до училищата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.