Според юриста отстраняването на главния прокурор в момента изглежда невъзможно

"Задължителната ваксинация е дискусионен въпрос, при нас се дава свобода на индивидуалния избор. Не е добре да се въвежда у нас задължителна ваксинация. Светът върви в драстичтна посока", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS д-р Борислав Цеков, експерт по конституционно право. 

Според юриста е нужна сдържаност при вземането на такива драстични решения, защото съществува опасност извънредността да се нормализира.

Относно преговорите, които се водят в момента за съставяне на правителство и обсъжданите темите, Цеков заяви, че отстраняването на главния прокурор в момента изглежда невъзможно, защото няма мнозинство, за да промени състава на ВСС, нито за ревизия на Конституцията има такова в парламента. А идеята длъжността на главния прокурор да се премахне определи като екзотика. Той подчерта, че  няма и обществено доверие в Народното събрание, за което говори ниската избирателна активност. 

За него да се придават следствени функции на КПКОМПИ е доста рисковано и добави, че в света подобни органи имат съпътстващо значение.

"Внасяне на конституционен проект в новия парламент е безпредметна дейност, няма как с такава ниска подкрепа да бъде приет", категоричен е Цеков.

По казуса с Кирил Петков Борислав Цеков заяви, че безспорно е имало нарушение на Конституцията при подаване на декларация с невярно съдържание.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.