Антониу Гутериш призова правителствата да вземат такива мерки, че пътуването и икономическото взаимодействие да продължи"

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес, че е дълбоко обезпокоен от изолацията на държавите от Южна Африка, след като няколко страни наложиха ограничения за пътуване заради новия вариант Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

"Апелирам всички правителства да обмислят възможността за многократно тестване на пътуващи заедно с други подходящи и наистина ефективни мерки за избягване на риска от пренасяне, така че да може да се пътува и икономическото взаимодействие да продължи", каза Гутериш.

Световната здравна организация предупреди днес, че появата на варианта Омикрон на коронавируса крие много висок глобален риск от ръст на случаите, като все повече държави съобщават за установени случаи.

Омикрон се разпространява по целия свят (ОБЗОР)

Омикрон беше открит първо в южната част на Африка и много държави, включително САЩ и Великобритания, обявиха, че въвеждат ограничения за пътуванията от и до страни в района. Нивото на ваксинация срещу COVID-19 в Африка е едно от най-ниските в света поради липсата на достъп до дози на ваксините.

Гутериш отдавна предупреждаваше за опасностите от неравенството в достъпа до ваксини по света и че ниските нива на ваксинация са плодородна почва за варианти.
"Не може да обвиняваме хората в Африка за неморално ниското ниво на достъп до ваксини в Африка и те не бива да бъдат наказвани за откриването и споделянето на жизнено важната научна и здравна информация със света", каза той.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА