Анализ на икономиста Стоян Панчев и председателя на АИКБ Васил Велев

Какво следва за пенсиите, заплатите, доходи и бизнеса след преговорите за потенциална управленска коалиция? Анализ в студиото на „Здравей, България” направиха икономистът Стоян Панчев и председателят на АИКБ Васил Велев.

Как ще се променят доходите ни догодина?

„От преговорите аз видях, че със сигурност ще има ръст в определени групи доходи. Големият въпрос, който стои на масата, е как ще се финансира този ръст. Мисля, че там е големият сблъсък, там е проблемът с повишаването на минималната работна заплата, на максималния осигурителен доход, с обещанието, че няма да има увеличение на данъците. Хубаво, че доходите ще растат, въпросът е откъде ще дойде финансирането”, обясни Панчев.

Икономистът цитира изследвания, които показват, че за всяко увеличение на минималната работна заплата със 100 лв. се губят около 24 000 работни места. Според него това е цената на административното вдигане на доходите.

„Нашите впечатления са, че ще се взимат заеми, за да се плащат по-високи пенсии и бюджетни заплати. За жалост, икономиката не е в добро състояние. Ние през лятото ентусиазирано рапортувахме, че успешно излизаме от кризата, но всъщност ръстът на икономиката за третото тримесечие е едва 0,4% на годишна база. Това е последно място в ЕС. Ние в момента сме на 96-97% спрямо 2019 г. Важно е да се отбележи, че ръстът на средната заплата в момента е за сметка на ръста на заплатите в бюджетната сфера и за сметка на съкращаване на нискоквалифициран персонал”, добави Велев.

Сумите, които предприятията плащат за труд, са нараснали в индустрията само с 1,7% на годишна база, посочи още той. Един е факторът, на който може да се влияе според Велев – електроенергията. Председателят на АИКБ представи и графики, според които цената на тока е нараснала четворно спрямо прогнозираната.

Подробности гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.