Това разпореди Върховният административен съд

Върховният административен съд окончателно разпореди незабавно да бъдат върнати на "Сиела Норма" 228-те машини за гласуване, които не участваха в изборите. Това става ясно от определение на съда. С решението си върховните магистрати потвърждават разпореждане на Административния съд в София, който в средата на месеца определи, че тези машини не са купени от ЦИК и комисията няма право да се разпорежда с тях.

Безпрецедентно: Изчезнаха картите за машини в бургаска секция

"Да бъде прекратено безусловно действието, предприето от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно основание на 228 машини за гласуване, които не са част от договора между ЦИК и "Сиела Норма", записа в мотивите си тогава Административният съд в София. Със съдебния си акт от днес и ВАС казва същото.

След като въпросните 228 машини не са предмет на договора за обществена поръчка със "Сиела Норма" АД и няма да бъдат използвани в изборния процес, то за ЦИК не са налице основания да осъществява действия по задържане на чуждо имущество, пише в мотивите на върховния съд от днес.

Осигуриха близо 12 000 машини за балотажа в неделя

Върховните съдии отхвърлят като неоснователни доводите на ЦИК, че комисията не може да допусне у нас безконтролното внасяне на машини от същия вид като тези, с които се гласува на изборите на 14 ноември. Според магистратите дори да са от същия вид и със същия софтуер като тези по договора, машините няма как да бъдат използвани от съответните избирателни комисии, доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на приетите от комисиите машини, с които ще се гласува.

Случаят с машините нашумя след изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който посочи, че тези устройства са над бройката, купени от държавата след обществена поръчка. От "Сиела Норма" отговориха, че 228-те устройства не са част от договора с ЦИК, собственост са на "Смартматик Интернешънъл Холдинг" и ще се използват за демонстрации в Албания и Грузия, както и за резервни части.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА