Той е за забрана на неваксинираните да участват в голяма част от обществения живот

Бъдещият канцлер на Германия Олаф Шолц подкрепя въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19, съобщи във вторник Франс прес, позовавайки се на свои партийни източници.

Шолц, който води кризисни разговори с регионалните лидери, е казал, че е "наясно, че има междупартийни дебати" сред законодателите относно превръщането на COVID ваксината в задължителна, посочи пред АФП източник на срещата.

Задължителна ваксинация за хората над 60 години в Гърция

"Шолц изрази своята симпатия към подобен регламент", добави източникът, който е от лявоцентристката Социалдемократическа партия на Шолц.

Предложеният за заместник-канцлер на Германия Роберт Хабек призова във вторник за по-строги ограничения за забавяне на разпространението на болестта.

"Това, което трябва да се случи, е абсолютно ясно: контактите трябва да бъдат намалени“, каза съпредседателят на Зелената партия, като също така призова за неваксинираните да бъдат забранени "всички обществени заведения", освен магазините от първа необходимост.

ЕС препоръчва бустерна доза срещу COVID-19

През уикенда германският рентгенолог и председател на Световната медицинска асоциация (WMA) Франк Улрих Монтгомъри пък предупреди, че може да са необходими ежегодни бустерни дози, за да се предотвратят нови вълни на коронавируса.
"Бустерната ваксинация засилва имунния отговор. Но не знаем точно колко дълго този имунен отговор ще продължи. Може би трябва да я повтаряме всяка година", изтъкна той в интервю за Funke Media Group. Германският рентгенолог също така отбеляза, че поради тази причина сертификатите за ваксини трябва да имат определен период на валидност.

Евентуално въвеждането на задължителна ваксинация обаче трябва да бъде одобрено от парламента на страната.

Франс прес напомня, че консервативният блок на напускащата канцлерския пост Ангела Меркел, който няма да бъде част от новата управляваща коалиция на Шолц, също се обяви в полза на изискването на гражданите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Във вторник Шолц, Меркел и ръководителите на 16-те германски региони обсъждат по-строги ограничения, за да се противопоставят на рекордно високия процент на заразяване и бързото запълване на леглата за интензивно лечение.

Сред обсъжданите мерки са затварянето на барове и клубове и ограничаването на големи събития.

Няколко силно засегнати германски региона вече отмениха коледните базари и забраниха на неваксинираните обществени места като фитнес зали и съоръжения за отдих.

Но критиците казват, че смесицата от правила е объркваща, като спешните разговори във вторник са насочени към изготвяне на по-единни правила за цялата страна.

Oбсъжда се въвеждане на задължителна ваксинация в Германия

Според германските медии Шолц е казал на участниците в преговорите, че е за забрана на неваксинираните да участват в голяма част от обществения живот.

Обмислянето на по-строги мерки идва само часове, след като Конституционният съд на Германия постанови, че са били законни широките ограничения, наложени по-рано по време на пандемията с цел ограничаване на коронавирусната инфекция, включително въвеждането на вечерен час, затварянето на училища и ограничения за контакти.

Междувременно Германия регистрира 45 753 нови COVID инфекции във вторник и 388 смъртни случая, според здравната агенция на Института "Роберт Кох".

Седемдневното осреднено ниво на заболеваемост в страната пък възлиза на 452,2 на 100 000 души, като не успя да достигне нов рекорд за първи път от десет дни насам.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР