Новите условия влизат в сила още от утре

Във връзка с влошената епидемична ситуация с разпространението на COVID-19 Португалия въвежда нови ограничителни мерки, които влизат в сила от 1 декември 2021 г. и ще важат до 9 януари 2022 г., съобщават от МВнР. 

По информация на посолството ни в Лисабон при влизане в Португалия гражданите трябва да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19 независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация. Тестът трябва да е PCR, извършен през последните 72 часа, или антиген тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Подробна информация за видовете тестове за скрининг на инфекция с SARS-CoV-2 може да бъде намерена на следния линк: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/32003.

Влизащите в Португалия граждани могат да представят и Европейски цифров сертификат за COVID-19, но само за:

- TAAN - Тест за усилване на нуклеинова киселина (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA и др.) с отрицателен резултат, извършен през последните 72 часа преди качването в първата точка на пътуването;

- Бърз тест за антиген (TRAg) с отрицателен резултат, фигуриращ в списъка на Европейската комисия, извършен през последните 48 часа преди качването в първата точка на пътуването;

- Сертификат за преболедуване на COVID-19, доказано с положителен тест TAAN, извършен преди не по-малко от 11 и не повече от 180 дни.

Остава задължението за всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр, който е наличен на следния линк: https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card 

Горните изисквания не се прилагат за деца до 12-годишна възраст.

При необходимост от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време - +351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на e-mail адреса на посолството: Embassy.Lisbon@mfa.bg. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.