Вече е задължително да се носят маски на закрито на всички места, до които има достъп обществеността

Швейцарското правителство - Федералният съвет - засили санитарните мерки за борба с пандемията от коронавирус и удължи режима на безплатна ваксинация за 2022 г. То обяви това на своя уебсайт.

"От понеделник, 6 декември 2021 г., прилагането на сертификата и задължителното носене на маски ще се разшири", заяви Федералният съвет.

За частни събития от семеен или приятелски характер с повече от 10 души вече се препоръчва всички поканени да имат пропуск за COVID. Това се отнася за един от трите документа: сертификат за ваксинация, отрицателен PCR тест или сертификат за прекаран COVID-19.

В швейцарско градче шият огромно одеало за пикник

Такъв пропуск вече ще се изисква за всички спортни и културни събития на закрито и на открито с повече от 300 участници. Вече е задължително да се носят маски на закрито на всички места, до които има достъп обществеността. В ресторантите и баровете вече е разрешено да се сервира само на маси. Единствените изключения са, ако всички присъстващи са ваксинирани или са имали коронавирус. На предприятията и институциите се препоръчва да прехвърлят служителите си да работят от дома.

Швейцарците подкрепиха на референдум въвеждането на COVID сертификати

Всички пристигащи в Швейцария ще трябва да покажат отрицателен PCR тест, независимо дали са били ваксинирани срещу коронавирус или не. Между четвъртия и седмия ден след пристигането се изисква повторен PCR тест или тест за антитела.

Правителството е запазило безплатната ваксинация за населението през 2022 г. "Ваксинацията с COVID-19 ще остане лесно достъпна и безплатна", се казва в изявление, публикувано на правителствения уебсайт.

Швейцария решава на референдум за еднополовите бракове

От средата на октомври в Швейцария се наблюдава рязък скок на заболеваемостта от коронавирус. Към 3 декември броят на случаите на коронавирус, открити в Швейцария, се е увеличил с 9 951 за 24 часа и е достигнал 1 044 628, съобщи Федералната служба по здравеопазване на страната. През последните 24 часа са потвърдени 29 смъртни случая, причинени от COVID-19, а общият брой на смъртните случаи е 11 218. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС