За схемата разказа още преди месец вътрешният министър Бойко Рашков

Нови арести заради строежа на автомагистрала „Хемус”. Този път задържаха мъжа, заподозрян, че е прибрал милионите за ЛОТ-5. За схемата разказа още преди месец вътрешният министър Бойко Рашков.

Задържаният е 42-годишен мъж, по информация на NOVA - бивш данъчен, настоящ съдия по футзал и брат на човек, работещ към  строителната фирма, която отговоря  за строежа на ЛОТ-5 от автомагистрала „Хемус”. От Прокуратурата повдигнаха обвинение на задържания за пране на пари. Става дума за над 53 милиона лева.

Задържаха за втори път заподозрян, че е получил милиони за „Хемус”

Преди месец от МВР съобщиха, че близо 60 милиона лева, предназначени за строежа на ЛОТ-5 от автомагистрала „Хемус”, са изтеглени от банки в кеш още в деня на превеждането им. Вчера пък от ГДБОП задържаха човека, за когото се предполага, че е взел въпросните милиони.

„Има задържан човек, ще има още”, заяви Бойко Рашков.

За задържания се знае, че е 42-годишен мъж с инициали Б.К.  По данни на прокуратурата мъжът е създал мрежа от фирми с фиктивни управители. На техните сметки са превеждани част от парите за строителството на ЛОТ-5 от „Хемус”. Обвиняемият лично е придружавал управителите на фирмите до банките, те теглили парите и след това му ги давали, казват още от обвинението и твърдят, че за година и 3 месеца, Б.К. е получил над 53 милиона лева.

„Толкова много факти има в тази връзка, че само най-големият глупак не би повярвал че е така”, посочи Рашков.

ГДНП: Милиони за "Хемус" изнесени кеш в сакове и чували (ВИДЕО+СНИМКИ)

По непотвърдена информация на NOVA задържаният е бивш данъчен и настоящ международен съдия по футзал. От търговския регистър става ясно, че той е имал две фирми. Едната е за спортни занимания и е регистрирана на в Благоевградска област. Другата е за строителни дейности, регистрирана в София през 2015 г. За адрес на управление е посочен личният му такъв.

През 2018 г. година фирмата е прехвърлена на друг управител. Седалището й също е сменено. 

Отново по информация на NOVA братът на обвиняемия работи към строителната фирма, отговаряща за строежа на ЛОТ-5. Успяхме да се свържем с него по телефона. „Нищо не мога да кажа. Може да видите къде работя”, каза той.

Тепърва ще се изяснява какво се случва с останалите участъци от магистралата. Бойко Рашков твърди, че след разкритията за останалите лотове, ще има и нови арести.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.