Експозицията може да се види до 21 януари догодина

Изложбата "120 години Илия Бешков" гостува в София от 10 декември до 21 януари 2022 година в галерията на „Шипка“ 6 след представянето й в залите за временни експозиции на Плевенската художествена галерия. Тя съхранява най-богатата колекция с творби на знаменития художник и личност с огромен принос в българската култура – около 1300 рисунки, карикатури, илюстрации. Част от тях са включени в постоянната експозиция на галерията, но преобладаващата част се съхраняват във фонда. Сред експонатите могат да се видят повече от 270 произведения от фонда, голяма част от които не са показвани пред публика. Благодарение на сътрудничеството с Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в град Плевен ще бъдат представени и отпечатани книги с илюстрации на художника.

Изложба показа лошите условия в детските отделения у нас

Илия Бешков е не само сред най-известните български художници, но творчеството му е забелязано и в други държави. Чрез дейността му в печатни медии рисунките му са широко разпространени. Творчеството му е всеобхватно и насочено към всички възрасти. За малките Илия Бешков илюстрира и създава графичното оформление на любими български издания на детски книги като „Ането и Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев, „Крали Марко“, „Хитър Петър“, стихосбирките за деца на Дора Габе „От Слон до мравка“ и „Наште сърчица“, стихосбирката „Листило клонче“ на Йордан Стубел и др. За порасналите Илия Бешков публикува множество карикатури и илюстрации в периодичния печат: „Див дядо“, „Българан“, „Маскарад“, „Звънар“, „Вик“, „Стършел“ и други. Член е на дружеството „Родно изкуство“. През 30-те години на XX век участва в изложби на българските карикатуристи. През 1938 г. урежда в София своята първа и единствена самостоятелна изложба.

Представят изложба с непоказвани у нас творби на модернистите на 20 в. (ВИДЕО)

През житейския си път Илия Бешков е свидетел на войни, политически преврати, радости и загуби и благодарение на изкуството съхранява свободомислещия си дух, обичта си към света и хората, чувството си за хумор и ирония. Освен художник Илия Бешков е автор и на стойностни текстове, насочени към негови съвременници и теми, които са го интересували, но интересуват и съвременното общество – теми, свързани по-общо с битието на човека, с религиозното самосъзнание, със свободата, и по-конкретно с всевъзможни въпроси, засягащи изкуството – картините, илюстрациите, рисунките, карикатурите и перспективата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.