Той и екипът му искат да изпреварят световната конкуренция

Българин разработва системи за сигурност за автономни автомобили. Той учи над 6 години в чужбина, но избира да работи у нас. И заедно с екип от петима души иска да изпреварят световната конкуренция като намират начин да предпазят шофьорите от разсейване. И се надяват така да намалят инцидентите на пътя.

ТЕХНОЛОГИЧНА ЕВОЛЮЦИЯ: Таксита без шофьори тръгнаха в Пекин (ВИДЕО)

Само на 25 години, Георги е ръководил екип в университет в Холандия, бил е главен асистент, работил е като инженер в международни компании. Но след като събира знания зад граница, решава да се прибере у дома.

„За мен е много по-добре да работя на български и да развивам всичко това в родината”, споделя мъжът, който е младши софтуерен разработчик в инженерен център в София. Мечтата му е да развива технологии за автомобилите на бъдещето – и то с помощта на изкуствен интелект. Ръка му подават от един от най-големите инженеринг центрове у нас. През февруари е нает като стажант. А днес вече е част от българския екип, който разработва система от ново поколение.

„Казва се „Самурай”. Във всеки даден момент тази система се стреми да държи вниманието на шофьора  в правилната посока – на пътя”, обяснява Георги. За него разработването на тази иновация е мечта. Но и кауза.

Хърватия ще произвежда безпилотни таксита с пари от Плана за възстановяване

„Над 90% от катастрофите по пътя са поради човешка грешка и една такава система би спасила или предотвратила десетки хиляди такива. Тези технологии ще могат да предотвратяват дори ПТП-та, да поемат контрол и колата да инициира някаква маневра, така че да предотврати потенциална злополука” обяснява младият софтуерен разработчик, който демонстрира пред екипа на NOVA как умните коли на бъдещето ще получават информация за шофьора – чрез специални сензори за 3D информация.

„Колкото повече се приближавам към сензора, толкова по-червени ставаме, индикирайки, че сме по-близо до сензора. И когато в колата един човек се завърти и не е правилно ориентиран спрямо пътя – колата ще сигнализира, за да може да му върне вниманието обратно на пътя”, обясни Георги.

Той вярва, че автономните автомобили на бъдещето ще се движат по улиците ни до няколко години. А сензори като този ще бъдат задължителни за безопасността и на шофьорите, и на пешеходците.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.