Нямам усещането, че Нинова е готова да се оттегли от лидерския пост, казва социалистът, член на Националния съвет на партията

БСП е направила много сериозни отстъпки в коалиционното споразумение. Това коментира в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ Петър Мутафчиев, член на Националния съвет на БСП. Като най-сериозно отстъпление той посочи липсата на твърдост за реализиране на проекта АЕЦ „Белене“ като нова ядрена мощност. Записано е, че централата ще бъде изградена след анализ за необходимостта й, която означава, че тя не е приоритет. Друга отстъпка от приоритетите на БСП е ефективното въвеждане на подоходното облагане. „Подоходното облагане не може да е ефективно, когато имаш плосък данък“, коментира Мутафчиев. Има отстъпка и от намерението за въвеждане на данък богатство.  Мутафчиев, който беше министър на транспорта имал сериозни забележки към споразумението не само в областта на енергетиката, но и в транспорта. 

 Дадена е програма от 80 закона. „Трябва да има някакъв ред, д асе каже кои са приоритетни, надявам се антикорупционните закони д аса едни от първите приети“, каза още Мутафчиев.

„Нямам усещането, че Нинова ще се оттегли като председател на БСП“, каза още Мутафчиев в отговор на въпрос. Имало е предложение за две нови точки в дневния ред на пленума на социалистите, но те са били отхвърлени – за избор на времене председател до конгреса на БСП и за избор на групи за подготовка на конгреса. „Нямаме време да го подготвим“, твърди Мутафчиев.  Той съобщи, че не е имало други предложения за министри, а предложените от Нинова са одобрени единодушно.

БСП прави опит за анализ на лошия изборен резултат. „Моето мнение е, че БСП като опозиция получи този лош, катастрофален резултат. Тя трябва да се държи много адекватно в управлението, за да не получи още по-лош резултат“, каза още социалистът.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.