Темата коментираха Еленко Божков и Мартин Владимиров

Може ли е новият кабинет да намали цените на тока за бита и бизнеса и как планира да го направи? Цената на парното в София да скочи с 30% от първи януари, искат от КЕВР. Защо се стигна до това предложение? По тези въпроси дискутираха в ефира на „Здравей, България” енергийният експерт Еленко Божков и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

КЕВР предвижда поскъпване на тока с 11,5%

„Последното редовно правителство и тогавашния парламент заложиха две бомби в един член – чл. 100 от Закона за енергетиката. Двете бомби са това, че от пазара трябва да се купува всичката енергия. Освен това т.нар. енергия за технологични разходи също трябва да се купува и продава от пазара. Това води до невъзможност да се реагира по някакъв начин, когато на пазара цената на ел. енергията се повишава, както е сега”, обясни Божков.

Негов анализ показва, че е напълно възможно цената за бита да не се увеличава, без да се пипа Законът. Според него начинът е да се увеличи енергията за регулирания микс с около 2 млн. мегаватчаса и да се намали същата енергия от двете американски централи, защото тя е по-скъпа. Така щял да се получи микс. Това решение ще бъде предложени на премиера.

Булгаргаз иска 14% по-скъп газ от януари

„По принцип КЕВР е независим регулатор и нейните решения не бива да се взимат под натиск от властта. От тази гледна точка аргументите за член 100 от ЗЕ са малко странни, защото това е пътя към либерализация за пазара. Ние сме поели ангажимент към ЕК да синхронизираме българското законодателство с европейското, отлагаме тези промени от години. Явно за пореден път ще има намеса на държавата. Трябва да се има предвид, че живеем във времена, в които наблюдаваме повишение на цените на природния газ и електроенергията в цяла Европа. КЕВР донякъде си върши работата като регулира цената нагоре, защото по веригата ще има много губещи предприятия, ако цената не се повиши”, смята Владимиров.

Според експерта КЕВР е успяла да задържи цената на по-ниски нива от реалните пазарни стойности. Той е очаквал повишението да е по-високо. За Владимиров не е ясно защо продължава да се дава субсидия от 4 лв. за мегаватчас на ТЕЦ „Марица  - Изток” 2,  която можела сама да си компенсира разходите, както и да бъде на печалба.

„Още по-неясно е, защо, въпреки указанията на ЕК, договорите с двете американски централи не са прекратени. Те трябваше да бъдат прекратени още през май”,добави Божков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.