Корнелия Нинова сериозно повлия на решението за мораториума за цените на парното и тока, смята депутатът

Има разнобой между управляващите партии, това ясно се видя при решението за налагане на мораториум върху цената на парното и тока за бита. Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Петър Николов, депутат от ГЕРБ-СДС. По думите му управляващото мнозинство не е единно и няма връзка между действията на мнозинството и на правителството.

„ Има много голямо напрежение в коалицията. Не мисля, че е в договорките. Днес видяхме странно заседание. ПП се учат в движение как работи парламентът. Ясно се видя, че се опитват да прехвърлят „горещия картоф” от изпълнителната власт върху парламента, който има сравнително ограничени възможности. Една от тях беше да се замрази увеличението на цените на парното и електроенергията. Четирите партии не знаеха какво искат да постигнат, а правителството беше вдигнало ръце от този проблем. Стигна се до неприятната практика- с телефонни обаждания началникът на кабинета да променя решения. Хубавото е, че на такъв ранен етап ПП се сблъска с подобен казус. Вече няма да имат самочувствието и да мислят, че животът започва от тях. Видя се, че не са най-компетентните в парламента и нямат политическа воля”, каза той.

Петър Николов коментира още, че Корнелия Нинова сериозно е повлияла за днешното решение.

„Според мен това е едни от многото случаи които тепърва ще гледаме ако може да се вбие клин, да бъде вбиван. Има тежък конфликт в рамките на управляващата коалиция между хората, гравитиращи около Радев и тези около БСП и Нинова. По някакъв начин ИТН „Демократична България” и БСП се чувстваха победители и създаването на партия от президента ги озлоби и доведе до напрежение. Когато се гласуваше правителството тези партии почти нямаха изказвания, нямаше защита на правителството. Те оставят „Продължаваме Промяната“ да се справят сами, а те са твърде млади и твърде неопитни хора. Това ще се преодолее в някакъв момент, но в момента усещането е, че опитни политици като Корнелия Нинова няма да пропуснат да вбиват клинове.Устройството на българската власт създава проблем между изпълнителната власт и президентството. Такъв тип напрежение се появава винаги. Появавало се е при много по-балансирани президенти. При президент като Радев, известен, че трудно прави компромиси и при неговоро самочувствие, че той е създал тази политическа партия е въпрос на малко време да избухне. Играта на Нинова е в това в един момент да придърпа Кирил Петков и да го изправи срещу президента”, коментира още депутатът.  

Той беше категоричен, че редовният кабинет трябва да ревизира служебния.

„От гледна точка на здравната и образователна криза служебният кабинет беше пълна трагедия”, каза още той.

Петър Николов препотвърди позицията на ГЕРБ-СДС, че зелените сертификати трябва да важат и за народните представители, точно както това е в сила за всички останали граждани.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.