Здравният министър Асена Сербезова събира експертния си съвет

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва да бъдат сигурни, че опаковката ще бъде изцяло употребена. Педиатричната доза е една трета от тази за възрастни.

Експертите твърдят, че ваксините за деца са по-безопасни, с по-малко странични ефекти и създават по-траен имунитет.

Под 500 нови случая на COVID-19 у нас

Първите дози с ваксините на Pfizer за деца пристигат днес, но ще започнат да се поставят чак на 30-ти декември. Те ще са поставят само в определени пунктове, а личните лекари няма да имунизират.     

За по-голяма безопасност, имунизацията ще се прави само от педиатри, а проследяването ще е по-стриктно, категорични са здравните власти.

„Доказано е - има по-малко странични нежелани реакции от при възрастните и по-силен имунитет при децата, отколкото при възрастните. Никой няма да задължава някой да си ваксинира детето”, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Проверка на NOVA показа, че макар и малък, интерес към ваксините за деца има – в столичната болница „Света Анна” вече има 3 записани в списъка. За да бъдат ваксинирани обаче, ще трябва да се съберат поне 10, тъй като именно толкова дози има в един флакон.

Кантарджиев: Разпространението на Омикрон у нас ще е през януари

„За по-малките ще има самостоятелен ваксинационен екип с лекар педиатър. Ваксинацията ще се извършва в кабинет с определено работно време. Определили сме и телефон, на който родителите да се записват. Добрата новина е, че откакто обявихме в събота сутринта, вече имаме записани”, заяви зам.-директорът на „Света Анна” д-р Ивелина Георгиева.

Вирусолози предупреждават, че според данни от ЕС, децата са по-малко засегнати от коронавируса и боледуват по-рядко. В същото време обаче делът на новозаразените децата се увеличава по-рязко заради новите варианти на вируса.

„Децата със съпътстващи заболявания са най-рискови. Сега обаче 87% от децата в болници не са имали други заболявания, което навежда на мисълта, че вероятно и те се нуждаят от по-сериозна защита”, коментира вирусологът Радостина Александрова.

Междувременно продължава ваксинацията и на възрастните, а част от пунктовете вече обявиха работното си време за празниците. Лекарите пък предупреждават, че смесването на много хора по Коледа и Нова година може да крие рискове.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.