Детето изпаднало в безсъзнание и получило дихателна и сърдечна недостатъчност

10-годишно дете припадна в клас и въпреки усилията на лекарите - почина по-късно в болница. Трагедията се е разиграла в Кърджали. Според учители, в клас не е имало никаква видима причина за случилото се.

Малко преди 8 часа четвъртокласникът пристига в училището и веднага след като сяда на чина, му прилошава.

"Съучениците му викат дежурния учител, викат учителя, веднага се извика и медицинското лице на училището. През това време един от учителите звъни на 112", разказва училищният психолог Виолета Богданова.

На място за четири минути пристигнала линейка, която го откарала в Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в безсъзнание, без дихателна и сърдечна дейност. В екипа е и най-добрият ренианиматор в града. Веднага е започната реанимация от трима анестезиолози и трима кардиолози.Детето е прието в реанимация, където медиците се борили за живота му още около час. Въпреки усилията им, то е починало, без да възстанови дишане и сърдечна дейност.

„Започват реанимационни мероприятия, изкуствено дишане, сърдечен масаж. По пътя в линейката се възстановява дишането на пациенти. Незабавно чрез нашата координационна централа е уведомено спешното приемно отделение, че се кара такова дете. То е прието веднага, но след това е починало. От медицинска гледна точка е направено абсолютно всичко възможно, за да може да се предотврати този злощастен край”, сподели д-р Атанас Митков.

 

 

Повече от час шестима лекари се борят за живота на детето. В училището няма данни детето да е имало заболяване. Не е и отсъствало от училище.

"Наистина трагедията е много голяма, всички ние сме покрусени от случилото се. Детето е прекрасно, то е много ученолюбиво, много ведро, усмихнато, много хубаво дете. Никой не може да повярва, че това прекрасно дете вече не е сред нас и наистина е шокова ситуацията", казва още училищният психолог.

От утре екипи специалисти ще работят с децата и учителите. Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.