При заразяване с коронавирус тези заболявания биха се влошили, посочи още тя

„Децата с хронични заболявания като астма, наднормено тегло, диабет или със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, а не точно те да не бъдат ваксинирани". Това заяви д-р Гергана Николова от БЛС.

157 починали с COVID-19 за последното денонощие

„Много често страхът сред родителите им е водещ, а тези деца не са малко. При заразяване с коронавирус обаче тези заболявания биха се влошили", предупреди тя.

„За да защитим децата, първо ние трябва да сме ваксинирани. Трябва да започнем с бабата и дядото, с бащата и с майката", коментира Николова.

„Срещу тетанус и дифтерия правим реваксинация на определени години. COVID-19 не е първата болест, за която периодично ще поставяме ваксина. Тази срещу грип всяка годна е различна спрямо щама, който очакваме. Реваксинацията не е нещо ново в медицината”, каза още тя.

Според нея съществува нужда още повече да се информират хората за ползата от ваксините „Трябва да се обърнем към 40-45-те процента от колебаещите се. Трябва ни широка, но базирана на научна основа кампания”, посочи Николова.

Ваксините vs. Омикрон: Колко са ефективни препаратите срещу новия щам

По думите й доклад на СЗО показва, че в България доверието на пациентите е най-високо по отношение на личните лекари и фармацевтите. „Затова се реши, че когато се говори по отношение на ваксините, това трябва да бъде насочено през нас”, поясни тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.