Това стана в последния им работен ден за годината

Срокът, в който ще остане намаленото ДДС за някои сектори, се удължава. Това решиха депутатите в последния си работен ден за годината. Първото и второто четене на текста се случиха буквално в рамките на един час. С приетите днес промени в Закона за ДДС срокът се удължава с още една година - до 31 декември 2022 година. Промените бяха внесени от „Има такъв народ“.  Помощта за бизнеса по време на пандемия успя да обедини управляващи и опозиция. Всички поискаха 9% ДДС за някои сектори да е в сила още година.

 

 

„Какво би струвало тази мярка - тази сума възлиза на 175 млн.лева”, заяви Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС.

„Това може да го понесе бюджета и само може да дадем спокойствие на всички засегнати. Важно е точно преди Коледа да дадем този знак”, категоричен беше и  Любомир Каримански, “Има такъв народ”.

ЗАРАДИ ЦЕНОВИЯ ШОК: Идея за намаляване на ДДС за тока

От “Възраждане” все пак излязоха с нова идея. 0% ДДС на храните и лекарствата.

„Хората с най-ниски доходи си купуват храна и лекарства с най-високото ДДС”, посочи Цончо Ганев, “Възраждане”.

От ДПС им напомниха, че не сега е моментът за такива предложения.

„Нямаме възможност да променяме дизайна на мерките. Да го приемем в спешен порядък и да влезе в сила до 1-ви януари, за да не стресираме бизнес средата”, заяви Йордан Цонев, ДПС.

От темата за ДДС спорът се прехвърли рязко към коледната ваканция на депутатите. Заради предложението текстовете да минат и на второ четене. „Искате да заминавате по Малдивите - заради това бързате”, каза Цончо Ганев, “Възраждане”.

Дават 75 лева на всеки пенсионер, решил да се ваксинира

„Аз разбирам вашето желание от трибуна да си говорите за Малдиви, Сейшели. Но време за политикантстване има. Сега дайте да гласуваме”, призова Георги Свиленски, БСП.

„Не мисля, че има народен представител, който не би подкрепил това. Това е в помощ на бизнеса. Хайде, да гласуваме, за да можем да посрещнем една Нова година”, подчерта и  Любомир Каримански, “Има такъв народ”.

Призивът завърши с успех. След решението в зала, бизнесът, за който важи по-ниското ДДС, си отдъхна, защото иначе мярката щеше да приключи с края на годината. Сега 9% процента ДДС ще продължи да е в сила за издателите, които вече отчитат резултати. Средната цена на книгите е спаднала от 13 на 11 лв., а читателите се увеличавали значително.

„Тези спестявания отиват при читателите, а не в издателствата”, каза писателят и главен редактор Захари Карабашлиев.

Хотелиерите и ресторантьорите пък приемат удължаването на мярката като спасителен пояс.

„Това е едно от условията, за да оцелеем. Това е една глътка въздух и ако я нямаше щеше да има доста фалити”, каза  Атанас Димитров, зам.-председател на БХРА.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС