Коментар на д-р Надежда Мечева и Тодор Попов

„Темата с пиротехниката на Нова година е засягана през годините. Това обаче е първата година, в която има както медиен, така и обществен интерес”. Това заяви д-р Надежда Мечева, която е ръководител на Клиниката за бездомни животни към Фондация „Четири лапи".

„Много граждани подкрепиха кампанията на Фондация „Четири лапи”. Целим да информираме гражданите какво причиняват пиротехническите средства на домашните животни”, каза още тя.

Защо в Стара Загора решиха да отменят зарята за НГ

„Домашните животни са доста чувствителни и това е доста стресиращо за тях. За тях светлините и шумът могат да доведат до редица тежки заболявания. Трябва да сме внимателни в използването на пиротехнически средства и ако имаме домашно животно трябва да подпомогнем преживяването му на този момент”, добави Мечева.

В Стара Загора отменят зарята за НГ, ще дарят спестените пари

„У нас пиротехниката се продава от лицензирани магазини. Това са предимно магазините за продажба на оръжие, техните собственици в голямата си част са ловджии, които са собственици на кучета – т.е. те имат отношение към животните” , коментира Тодор Попов, който е вносител на фойерверки.

„У нас имаме наложени традиции. Гърмят се фойерверки и това е част от забавлението на хората”, смята още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.