Работодателските организации се срещнаха с президента заради скъпия ток

Работодателските организации се срещаха с президента Румен Радев. Поводът беше високата цена на тока за индустрията. Преди дни те призоваха да бъде свикан и Консултативен съвет за национална сигурност заради сметките, които плащат.

Работодателите не са доволни и от въведения таван на финансовата помощ. 

"Надяваме се да се стигне до справедливо компенсиране. Ако това се случи, имаме златен шанс да се включим в пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. Тогава биха се получили двуцифрени ръстове на продажбите и работните заплати, а инфлацията би се ограничила", заяви Васил Велев от АИКБ.

„Компромисното решение, което според мен е добро и е гранично решение, е компенсиране над 185 лв., под тази сума да не се компенсира, но да няма праг в компенсацията”, посочи той.

 

Работодателите посочиха, че са направили конструктивна среща с президента, а той от своя страна е обещал да разговаря с изпълнителната власт за мерките, които могат да се предприемат. 

Пред Радев бизнесът е настоял компенсациите да се изчисляват по друг начин. Представиха и сметка колко хора са загубили работата си през тази година заради постоянния ръст на цените.

„Компромисното решение, което според мен е добро – гранично решение е компенсиране над 185 лв. Под тази сума да не се компенсира. Над 50 000 работни места са загубени през годината, която отминава”, добави той.

„Едно справедливо компенсиране не просто няма да ни позволи да затънем като икономика, а може да ни даде огромен шанс за икономически растеж”, каза Добри Митрев – председател на УС на БСК.

Бизнесът търси институциите заради високите цени на тока (ОБЗОР)

„За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската икономика се изисква навременно, балансирано и комплексно решаване на проблема с високите цени на електричеството за небитовите потребители и гаранции за надеждна енергия на достъпна и предсказуема цена”, заяви президентът Румен Радев по време на работната среща.

„Необходими са бързи и отговорни действия, за да се неутрализират последствията от кризата с цената на енергоресурсите, защото енергетиката е фундамент за развитието на всяка икономика”, посочи Радев.

По думите му ефективните мерки за небитовите потребители ще гарантират не само оцеляването и развитието на бизнеса в България, но и ще съхранят неговата конкурентоспособност. „Това е пряко свързано и с овладяването на инфлацията, както и с подобряване на жизнения стандарт на всички граждани“, допълни Румен Радев.

Според президента освен незабавни мерки за овладяване на кризата, са необходими и политики в средносрочен план в сектор „Енергетика“, което изисква балансиран подход, за да не се допуснат непоправими последствия върху пазарите и отрицателен ефект върху икономиката. Румен Радев заяви, че в диалог между институциите и бизнеса е необходимо да се изготви дългосрочна енергийна стратегия на България с визия за развитие на отрасъла за десетилетия напред. 

Държавният глава посочи още, че приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, трябва да бъде защитата на гражданите и на икономиката. „Наблюдават се диспропорции на общия енергиен пазар в рамките на ЕС и това трябва да се промени”, заяви президентът. Той посочи, че очаква преработените версии на инициираните от Европейския съвет доклади за начина на функциониране на енергийните борси и на схемата за търговия с емисии в ЕС, за да се установи има ли спекула при търговията на тях.

Президентът се ангажира да продължи конструктивния диалог с работодателите за намиране на решение за овладяване на кризата и за начертаване на средносрочни и дългосрочни приоритети в сектор „Енергетика“. 

Докато разговорите продължаваха, се намеси и опозицията.  ГЕРБ попитаха защо бизнесът се срещал с държавния глава, а не с изпълнителната власт. „Или вече сме реална президентска република и кабинетът и парламентът са функция на президента, за да отиват работодателите там, или работодателските организации са изчерпали контактите си с кабинета за тези няколко дни”, каза Борисов.

Бившите управляващи обявиха, че мораториумът, който те самите предложиха, можел да доведе до изкривяване на пазара. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.