Повече от 40 души са убити

Едно дете е загинало от огнестрелна рана, а още едно е пострадало при безредиците в Алмати. Това съобщи днес пресслужбата на казахстанския комисар по правата на детето, цитирана от ТАСС. В съобщението се казва, че случаят е от 5 януари. Детето се е разхождало с родителите си в Алмати и внезапно по тях бил открит огън. 

Вчера пък 15-годишно момче е било откарано в една от детските болници в района с тежки огнестрелни рани. Лекарите все още се борят за живота му. Момчето е било ранено, докато е пътувало с баща си в автомобил, срещу който е била открита стрелба.

Вече над 4400 души са задържани, а над 40 - убити, по време на сблъсъците. Броят на загиналите очевидно включва и жертвите от силите за сигурност.

Заплаха за взрив срещу посолствата на Армения и Беларус в Москва заради Казахстан

Междувременно президентът на авторитарната държава Касъм-Жомарт Токаев обяви ден на национален траур за възпоменание на "множеството жертви на трагичните събития в някои части на страната", предадоха държавни медии.

МВнР: Няма искания за евакуация от Казахстан, дипломатите ни са извън опасност

Има опасения, че броят на загиналите може да е много по-голям. Президентът е издал заповед да се стреля без предупреждение, за да се потушат антиправителствените протести, припомня ДПА.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА