До 31 януари трябва да бъде внесен бюджетът за 2022 г.

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси разгледаха и приеха на първо четене законопроекта за удължаване до 31 март на Закона за държавния бюджет за 2021 г. и бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване, пише БГНЕС.

До 31 януари трябва да бъде внесен бюджетът за 2022 г., заяви заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Социалната комисия одобри удължаване на действието на Бюджет 2021 г.

Преди гласуването в комисията Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че е безпрецедентна тази ситуация. „Министерският съвет и министърът на финансите не са внесли още бюджета. Изразяваме притеснения от инфлацията. Призоваваме по-бързо да се вкара бюджет за 2022 година“, добави Иванов.

Управляващите напомниха на ГЕРБ, че страната се намира в извънредна ситуация и призоваха от опозицията да бъдат по-търпеливи.

„Правителството работи от месец. Прави се всичко възможно кабинетът да успее да вкара бюджета. И вие сте настоявали да не претупваме. Намираме се в извънредна ситуация“, каза председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански.

Бюджет 2022: Синдикатите притеснени за парите, работодателите – оптимисти

„Няма нищо безпрецедентно в актуализацията на бюджета. Ние сме се споразумели, че държавата ще има актуализация на бюджета. Вижте Франция - три пъти си актуализираха бюджета. Това е европейската практика“, каза Румен Гечев от БСП.

„Ние ще подкрепим това предложение, защото регулира определени положения, но ще отправим предложения между първо и второ четене. Надявам се управляващата коалиция да разбере процесите и рисковете“, добави Петър Чобанов от ДПС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС