Лабораторията е работила незаконно, без разрешение от РЗИ

Домашен арест и гривна за Ангел Марчев, който беше задържан за издаване на фалшиви сертификати в Пампорово. Това решиха магистратите от Окръжния съд в Смолян. Мъжът бе задържан за 24 часа след разследване на Тина Ивайлова и екипа на Glasnews.bg.

Веднага след излъчването на репортажа Марчев, който след 24-часово задържане продължи да работи в лабораторията, отново бе задържан. Окръжната прокуратура поиска да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража“.

САМО ПО NOVA: Как е действала схемата с фалшивите сертификати в Пампорово

Марчев е обвинен за това, че на 8 януари около 13.50 часа в лаборатория в Пампорово неправомерно е добавил компютърни данни в информационната система, въз основа на които са издадени сертификати за наличие на антитела на двама души. За престъплението, за което Марчев е обвинен, го грозят от 5 до 8 години затвор, както и глоба до 10 000 лева.  

Собственикът на лабораторията Иво Иванов също бе разпитан в РУ в Пампорово. Той отрече в лабораторията да се извършва незаконен бизнес със сертификати. Според източници от разследването обаче Иванов разполага с електронен подпис, с който се валидира сертификатът. Миналата година той е задържан в Бургас за фалшиви сертификати, но е освободен, защото в хода на досъдебното производство престъплението не е доказано.

ЕКСКЛУЗИВНО: Арест в Пампорово след разследване на NOVA за фалшиви сертификати

Седалището на фирмата собственик се намира в София, на личния адрес на Иво Иванов. Лабораторията има девет офиса в цялата страна в Банско, Боровец, Велико Търново, Слънчев Бряг, Варна, Пампорово, Калотина. В София те са два. Фирмата е създадена през март 2021 г. 

Управител на „Генезис Лайф“ е бившият началник на центъра по военна епидемиология във ВМА - полк. доц. д-р Кръстьо Маринов. Той отрече да е замесен в издаването на фалшиви сертификати. Маринов неведнъж е давал изявления в медиите колко е наложителна ваксинацията. Пред  „Glasnews.bg“ той обясни, че няма нищо общо с незаконната дейност, която е извършвал Марчев.

„Гледах вашите репортажи. Доколкото знам - не са издавани сертификати от нашата система. Въобще нямам идея как е станало. Аз съм лекар, занимавам се с медицинската част на нещата. Това ми идва като гръм от ясно небе, далеч съм от всички тези неща. С организацията се занимава собственикът на лабораторията. Аз отговарям за медицинската и лабораторната част, защото по закон управителят трябва да е медицинско лице”, каза той.

Арестуваха търговец на фалшиви зелени сертификати

„Лабораторията в София си работи, там имам лични наблюдения вече. Мога да ви кажа, че се извършва диагностика точно така, както трябва да бъде. И това, което е ставало, идея нямам, как и кой. И съм много притеснен, чисто човешки. Доколкото съм запознат, ние въобще нямаме връзка с Националната система, която генерира тези кодове и валидира сертификатите. Вчера или онзи ден подадохме молба за присъединяване. Ако подозирах собственика, щях да се махна на секундата от там. Нямам идея защо Ангел Марчев не е освободен. Вероятно, защото все още няма правно основание. Сестрата, която взимаше кръв, напусна доброволно, защото и на нея ѝ дойде изненадващо“, обясни доц. Маринов.

Стана ясно също, че лабораторията е работила незаконно в Пампорово, без да е регистрирана в РЗИ и без разрешение от там. Разследването по случая продължава.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.