Фалшификаторът не е лекар

48-годишен служител в лаборатория е бил задържан в Пампорово в момент на получаване на подкуп от 300 лева, дадени му, за да издаде фалшив „зелен“ сертификат за антитела срещу коронавирус.

Задържаният е работил на граждански договор в медицинска лаборатория в курорта. Срещу парите е трябвало да добави данните на "пациента" в информационната системата на Министерство на здравеопазването. 

Акцията на полицията се развива след подаден сигнал от журналист, съобщи за БНР окръжният прокурор на Смолян - Недко Симов, който е и наблюдаващ по делото. 

Алибегов: Много ресторантьори спряха да проверяват за зелен сертификат

От думите му стана ясно, че това е бил трети, нереализиран опит за издаване на фалшив сертификат, но преди него мъжът е успял, пак срещу заплащане, да издаде други два, които са вкарани в системата. 

Фалшификаторът не е лекар, съобщи още прокурорът, но отказа да разкрие повече подробности. 

При започналото разследване е иззет компютърът за достъп в портала на МЗ и телефонът на задържания, камери за видеонаблюдение, разпитани са и свидетели.

Прокурор Симов уточни, че дейността на лабораторията ще бъде обстойно прегледана, за да се провери дали няма още зелени сертификати, издадени по този начин.

Пореден ден с опашки пред пунктовете за ваксинация

Мъжът е привлечен като обвиняем. Предстои Окръжна прокуратура-Смолян да прецени дали да поиска той да остане в ареста. По време на задържането му обвиняемият е вдигнал високо кръвно налягане и решението ще зависи от неговото здравословно състояние.

Престъплението е квалифицирано като засягащо критична инфраструктура на държавата и за него се полага затвор от 5 до 8 години, както и глоба до 10 000 лева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР