На много места са предвидени допълнителни екипи

Пореден ден с опашки пред пунктовете за ваксинация срещу COVID-19. На много места днес са предвидени допълнителни екипи, за да не се струпват много желаещи за имунизация. 

Пред изнесения пункт за ваксинация в столичния квартал „Дружба” през вчерашния ден имаше дълга опашка от чакащи. Хората се оплакаха, че изчакват по три часа за ваксинация. Днес обаче ситуацията е по-различна - желаещите за имунизация преминават по-бързо. Това се дължи на факта, че беше изпратен допълнителен екип. Хората са основно за бустерна доза.

Скокът на заразени с Омикрон, дори в страните с високо ниво на имунизация срещу COVID-19, породи съмнения за ефикасността на ваксините.

„Известна е фразата с прасето, минава без да се съобразява, без да се вълнува чия е люцерната, така прави и щамът Омикрон. Той разби доста от стандартните норми - кое ни предпазва и кое не. Факт е, че и ваксинирани си боледуват масово”, коментира имунологът и депутат Андрей Чорбанов.

Д-р Аспарух Илиев обаче отново припомни, че ваксинацията предпазва от тежко боледуване. „Фактът, че някои от ваксинираните пациенти боледуват - далеч не означава, че те боледуват толкова тежко, колкото един неваксиниран. Рискът да се разболеете и да умрете е значително по-нисък”, каза той.

Според проф. Чорбанов не вирусът, а здравната ни система е причината за високата смъртност у нас. Той смята, че зеленият сертификат е излишен като изискване не само в парламента, но и в цялата страна.

„Ние сме категорично против зеления сертификат навсякъде заради категоричното ни съмнение за неговата ефективност”, посочи имунологът.

„Въпросът за зелените сертификати се обсъжда много активно и политически в България. Да, разбира се, има риск хората с него да пренасят вируса. Важното обаче е, че това намалява риска от предаване на вируса”, заяви д-р Илиев.

Докато България очаква вълната от Омикрон, в Кипър вече регистрираха нов вариант - Делтакрон. „За момента не мога да кажа със сигурност доколко това е реална опасност и доколко е медиен шум. Засега ми се струва, че става въпрос за медийна сензация”, посочи д-р Илиев. Очаква се информация по темата от Световната здравна организация.

Днес в София работят 12 изнесени имунизационни пункта. Утре ще работят тези в ДКЦ-тата и болниците.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.