По случая има задържани

Арести след разследване за фалшиви сертификати в един от големите ни зимни курорти - Пампорово. По случая работи Областната дирекция на МВР в Смолян и Окръжната прокуратура. Как се издава сертификат за COVID-19, без да си видял човека?

Екип на NOVA тръгна по следите на зрителски сигнал за това, че масово персоналът в Пампорово работи с фалшиви сертификати. Каква е цената? И кой ги издава? Отговор на тези въпроси потърсиха Тина Ивайлова и екипът на glasnews.bg.

Връзката е 48-годишният Атанас Марчев от Хасково. Представя се за лекар и парамедик от лаборатория. С него се срещат наши подставени лица. Обясняват, че търсят работа в курорта, но нямат задължителният сертификат за COVID-19. Плащат 600 лева за два сертификата.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Обвиниха кандидат-депутат за фалшиви зелени сертификати

На подставеното ни лице взимат кръв, но после се оказва, че процедурата е проформа. Денят е събота, а резултатът трябва да е готов след два дни. Само че, за наша изненада, идва експресно - само след час. Взимаме сертификатите и правим проверка като сканираме кода. Сертификатите са качени в сайта his.bg.

В 10.00 ч. на следващия ден, след уговорена среща за направа на нови сертификати, последва арест на Атанас Марчев от полицаите в Смолян и Чепеларе. Заподозреният беше заловен с белязани пари. Собственикът на лабораторията вече беше разпитан от полицията в Пампорово. Пред камерата ни той заяви, че не е знаел, че негов служител прави фалшиви сертификати. 

Цялото разследване гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.