Това коментира образователният министър

Министърът на образованието акад. Николай Денков ще предложи допълнителни почивни дни между двата срока на учебната година - в седмицата от 31 януари до 4 февруари. По този начин учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни и ще се върнат в клас на 7 февруари. Предложението ще бъде обсъдено на отраслов съвет в петък.

Денков: Учебният срок и учебната година ще завършат по план

Министърът посочи, че в момента под карантина са 3,6% от учителите и 2,58% от учениците. Той допълни, че в страната няма изключително високи стойности, но разликата в заболеваемостта в отделните области е голяма.

По-качестено образование и безплатни детски градини - част от приоритетите на МОН

„Няма никаква причина да затваряме на национално ниво, каквото и да е било в момента. И да повтаряме грешките от миналата година, когато училища без нито един заразен учител и ученик бяха затваряни, защото на други места има проблеми”, категоричен е Денков. 

 

 

Припомняме, че редица неправителствени организации и директори на училища настояха за по-дълга междусрочна ваканция с оглед високия брой заболели ученици и учители, което пречи на образователния процес.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.