Решението ще стае ясно до края на седмицата

Извънредна междусрочна ваканция за учениците в първите дни на февруари. Предложението е на образователния министър Николай Денков.  Като мотив той посочва, че точно тогава се очаква да е пикът на петата COVID вълна. Това е първият случай, в който образователният министър се възползва от правото си да предложи временно затваряне на училищата, заради пандемията - досега решенията са идвали само от здравните власти.

Министър Денков предлага децата да имат общо 9 неучебни дни между първия и втория срок. Или ваканцията да започне на 29-ти януари в събота, а връщането обратно в училище да е на 7-ми февруари, понеделник. Официално решението ще бъде гласувано в петък.  Очаква се то да бъде подкрепено от синдикатите и от директорите на училища, които от дни също настояват за удължаване на междусрочната ваканция, заради високия брой заразени учители и ученици. 

В столичното 107-мо училище нормалният учебен процес става все по-труден с всеки изминал ден, казва директорът  Данко Калапиш. „Учителите в момента вече са изключително пренатоварени от множество замествания поради многото липсващи колеги”, посочва той.

Защо директори и учители поискаха по-дълга междусрочна ваканция за учениците

Броят на отсъстващите ученици също расте. „Ако сега влезете в моята паралелка, ще ви направи впечатление, че е празна стаята, защото децата са болни”, твърди Катерина Пумпалова, начален учител.

Решението за едноседмична ваканция в началото на февруари идва заради очакванията тогава да сме най-близо до върха на настоящата вълна, заяви образователният министър. „Ще имаме два ефекта едновременно - от една страна ще се възстановят ученици и учители след натоварването от изпитванията и оформянето на оценките, от друга страна това ще даде възможност и на здравната система да бъде облекчена”, заяви образователният министър академик Николай Денков.

Повечето родители подкрепиха междусрочна почивка от цяла седмица - дори и част от тях да нямат възможност да си станат вкъщи.

„Прекрасна идея с оглед на това да се види как ще се разпространява болестта и ако има нещо, то да затихне. Работя на смени и съпругата ми също, така че ще се вържем, имаме баба и дядо”, заяви Георги, родител.

„Няма кой да я гледа, но ако се налага е по-добре да останат във ваканция. Ние имаме по-голяма кака и двечките ще бъдат вкъщи. Аз не мога да взема отпуск”, посочва Юлия Рангелова, родител.

Проф. Балтов: Междусрочната ваканция трябва да е две седмици

След ваканцията ще продължи да действа локалният подход с карантиниране на паралелки и до масово онлайн обучение няма да се стига, допълни Денков. „Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да е било в момента и да повтаряме грешките от миналата година, при които училища без нито един заразен ученик или учител да бъдат затваряни, защото на други места има проблем”.

Здравните власти обаче дават зелена светлина на областните щабове да решават как ще учат учениците на база заболеваемостта. „Особено когато става въпрос за общинско ниво или за отделни училища директно да минават или на ротационен принцип, или към онлайн обучение. На някои места учебният процес е почти провален, поради липса на учители и на 10-15-20% от учениците.”, посочва главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Първи според доц. Кунчев е възможно да преминат на ротация големите ученици от Благоевград, Бургас, Перник и София.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.