“Следват 3 седмици на високи стойности на регистрираните случаи”, пише още Витанов

"Обстановката се развива според очакванията. А те са, че броят на новите случаи ще е голям, но чудовищни стойности като  60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден няма да бъдат достигнати.
Вероятно обаче никой вече не се съмнява в прогнозата ми, че ще надминем 1 милион регистрирани случая и 33 500 починали". Това написа проф. Николай Витанов в коментар за хода на COVID пандемията във Facebook профила си. 

Специалистът представи кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 20 януари 2022 г., публикувайки и картите.

“Следват 3 седмици на високи стойности на регистрираните случаи”, пише още Витанов и допълва, че смъртността при Омикрон се очаква да е около 1%.

 “Смъртността не е като при Делта варианта - над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова - пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете - този 1% е от доста повече случаи”, казва още Витанов. 

Ето и пълния текст от поста на проф. Николай Витанов:

​За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.