За първи път от 1997-а страната ни влезе в новата година без финансова рамка

„Голяма част от политиките, които са заложени в коалиционното споразумение, няма как да бъдат остойностени в този бюджет заради краткото време. Но имаме предвидена актуализация в средата на годината, която ще включва всичко. Това е бюджет, който се опитва да постигне трайна промяна в параметрите и траекторията на икономическия растеж на страната”. Това заяви финансовият министър Асен Василев, който представи акцентите във финансовата рамка за 2022 г. За първи път от 1997 г. насам страната ни влезе в новата година без приета финансова рамка. 

 

 

В бюджета има три основни акцента: нарастване на капиталовите инвестиции, на инвестициите в хора и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот за всички български граждани.

„Заложен е ръст на БВП от 4,8 на сто, както и намаление на безработицата и дефицит без COVID мерките от 2,5 на сто, а с тях - 4,5%”, посочи Василев.

Предвидено е и удвояване на капиталовите инвестиции.

"Инвестициите в хора са най-важният способ, за да успеем да постигнем високи нива на доход и спокоен живот. Предвиждат се инвестиции в детското здравеопазване, допълнителни субсидии за болнични заведения и такива в отдалечени региони, които не могат да се издържат само с пари от Здравната каса", посочи ресорният министър. 

13 млн. лв. ще бъдат инвестирани в безплатни детски ясли от 1 април, а 80 млн. лв. - за безплатни детски градини. Още 70 млн. лв. се отпускат за построяване и разширяване на детски градини. "За родителите, които нямат възможност да запишат децата си там, ще има компенсации", обеща ресорният министър.

23 млн. лв. се дават за финансиране на медицинско обслужване в здравните кабинети на училиша, ясли и детски градини. 



Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата, което означава допълнително 315 млн. лв. "16 млн. лв. се дават за подмомагане на храненето, за да имат децата нормални закуски", подчерта Василев. 

"Ще се финансират спортните мероприятия, както са олимпиадите по математика и тези по култура. 5,5 млн. лв. ще отдат за увеличение на стипендиите. Отделят се и 36 млн. лв. за така нужните ремонти на галерии, театри и опери", посочи Василев.

250 млн. лв. пък ще отидат за доболничната помощ. 

90 млн. лв. се отпускат за повишаване на семейните помощи за деца. 56,7 млн. лв. ще отидат за подобряване на условията за приобщаване на социални групи и хора с увреждания. С 223 млн. лв. ще се обезпечи ефектът на минималната работна заплата и вдигането на коефициента на заплащането на личните асистенти. 50 млн. лв. ще отидат за целеви помощи за отопление.

10 млн. лв. ще бъдат дадени за увеличаване на дневния размер на обезщетението за безработица. 22 млн. лв. се дават за увеличение на размера на обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст. 852 млн. лв. са заделени за добавки към пенсиите за първите 6 месеца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.