Конгресът може и да не приеме оставката на досегашния лидер, смята евродепутатът

Корнелия Нинова няма да посочи свой наследник в БСП. Това каза в ефира на "Денят на живо" евродепутатът Петър Витанов. Той добави, че състоянието на БСП е тревожно, като изрази надежда от утрешния конгрес да започне ново начало. По думите му очакванията са, че ще бъде събрано необходимото мнозинство, което да гласува оставката на председателя Корнелия Нинова. 

"Оставката ще бъде гласувана, не вярвам, че Нинова ще я оттегли в последния момент. Има вероятност обаче тя да не бъде приета от конгреса. Възможно е и да бъде посочен заместник, който временно да изпълнява правомощията на досегашния председател. Няма как обаче Нинова да посочи свой наследник на поста. По-важното е какво ще последва след конгреса. Дали ще се опитаме да спасим партията или да дедем индулгенция на някого", коментира той. 

Витанов добави, че е необходима промяна в партията иначе перспективата не е добра. 

"Властта не е тъждествена за партията, но само чрез нея могат да се реализират политики", каза още той. 

Петър Витанов беше категоричен, че няма да се кандидатира за председател на БСП. 

Депутатите днес препотвърдиха удължаването на досега действащия бюджет. Според Витанов ще видим една по-социална финансова рамка. 

Депутатите удължиха Бюджет 2021

"Параметрите в бюджета ще позволят близо 15-те процента работещи бедни у нас, да отдъхнат. Най-накрая се намери мнозинство, което да отстои идеята за безплатните детски градини. Оптимистични са и нагласите за парите за общините. Досега те бяха заложници на едноличните решения на един премиер. Надявам се това да се е преодоляло. Има голям дефицит в бюджета, който е допустим по време на пандемия. Имаме едни от най-ниските държавни дългове. Ако прогнозите за икономически растеж от близки 5% се потвърдят, ще може да се започне наваксването с другите страни членки", добави той. 

Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния

Евродепутатът коментира и призивите на Русия за изтегляне на НАТО от България и Румъния. По думите му това е част от геополитическата игра между САЩ, Русия и НАТО. 

"ЕС не трябва да става заложник на договореността между САЩ и Русия. Приветствам приоритетите на френското правителство, които искат по-силен и самостоятелен ЕС, със собствени отбранителни способности. Това искане маркира изходната позиция на Русия, от която тя ще прави компромиси. България единствена може да настоява да има или не допълнителни войски на наша територия", каза още Петър Витанов. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.