Предвижда се ръст на БВП от 4,8% и дефицит от 4,1%

710 лева обезщетение за майчинство през втората година, по-високи заплати, но и по-висок осигурителен праг. Официално кабинетът „Петков” представи финансовата рамка на държавния бюджет.

След като за пръв път от 1997 година започнахме годината без бюджет, финансовата рамка за 2022-а вече е готова. Основното в нея е ръст на БВП от 4,8%. За пръв път от години е заложен по-сериозен дефицит - 4,1%. Освен това е предвиден и нов дълг от 7,3 млрд. лв., от които 3 млрд. са стари задължения. Това е макрорамката. 

Какво ще усетят хората? Минималната заплата от 1 април става 710 лева. Толкова ще получават и майките през втората година от майчинството. 

Максималният осигурителен праг се вдига до 3400 лв. Тоест, хората с високи доходи ще плащат по 55 лева повече на месец за осигуровки към държавата.

БЮДЖЕТ 2022: 93 млн. лв. за безплатни детски градини и ясли, 250 млн. за доболнична помощ

Анелия има син на 1 година и 4 месеца, чака и второ дете. За втората си година на майчинство в момента тя получава по 650 лева. Смята, че макар и не голяма, разликата от 60 лева е добре дошла.

„Всяка една стотинка се усеща, според мен, когато е нагоре, защото щом става въпрос за бебешки неща, всичко е много скъпо и всяка една помощ би била полезна”, смята Анелия Колева. 

Пресмята и какво ще може да купи с допълнителните средства. „Един пакет памперси и едно адаптирано мляко за 10 дни”, изчислява тя. 

Амбицията на правителството е този бюджет да промени изцяло философията, по която държавата харчи парите си.

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура”, заяви финансовият министър Асен Василев. 

Промяна има в част от данъчните закони -  отпада налогът върху лихвите. До края на годината ще се запази намаленото ДДС от 9% заради пандемията за редица продукти и услуги, но след  януари 2023 г. ще се върне на обичайното си ниво от 20 на сто. 

„Нееднократно съм изразявал мнение, че да се ползва ДДС за социална политика е изключително грешно”, заяви Асен Василев. 

От 1 април детските градини ще са безплатни. Общините ще получат с 600 млн. по-големи субсидии, за да покрият разходите си за електричество. В така предложения бюджет предстоят промени през лятото. 

„Голяма част от политиките, които управлението иска да води, няма как да бъдат устойностени и заложени в този бюджет поради краткото време. Така че имаме предвидена актуализация в средата на годината, където всички политики да бъдат устойностени и заложени в пълен размер”, заяви Асен Василев.

Бюджетът ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание на 31 януари.

Още цифри от бюджета: 

Заложени са приходи в размер на 57 млрд. и 253 млн. Разходите са 63 млрд. и 153 млн.  Тоест, дупката от 4,1% се равнява на 5,9 милиарда лева. Очакванията са безработицата да е 5 на сто, а инфлацията 5,6%.

За социалния сектор се отделят 20,755 млрд., за здравеопазване – 8,3 млрд, образование – 6,4 млрд., отбрана – 6,5 млрд.

Мерките за COVID кризата ще продължат и с новия бюджет. Мярката 60/40 също ще продължи. Над 2 млрд. лв. са заложени за подпомагане в различните сектори. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.