„Аз съм убеден, че президентът Радев ще се промени коренно”, смята Плевнелиев

Президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев с коментар за първия мандат на Румен Радев и очакванията за втория. Двамата разкриха и защо не са били на клетвата на държавния глава в Народното събрание. 

„Всеки си има своя причина. Аз не за първи път отсъствам от подобни мероприятия. Аз получих покана буквално часове преди това и вече имах друга програма”, обясни Първанов.

„Получих поканата три дни преди самото мероприятие. Реших да не участвам, защото когато държавният глава се закълне в Конституцията и законите да ги пази и да ги брани - това е малко като да се закълнеш в децата си. Това е основата на демокрацията. За съжаление, в първия мандат видях, че държавният глава селективно не спазваше и Конституцията, а например и Закона за КСНС. Затова реших, че не искам да присъствам на събитие, за мен облечено донякъде в усещането за лъжа, дори за фарс. Защото Радев се закле в Конституцията, но не я спазваше”, каза Плевнелиев.

Първанов допълни, че церемонията при клетвата на Радев е била нормална, цивилизована, а програмното му слово определи като издържано и по-различно от предишни години. 

„Президентът Радев може да разчита на съвети и идеи, инициативи, стига да има нужда от това. Както сме казали много пъти - непоискан съвет не даваме”, заяви Първанов.

„Аз съм убеден, че президентът Радев ще се промени коренно. Във втория му мандат ние ще видим един много по-различен президент. В първия мандат лично аз считам, че видяхме президента Радев, който се бореше за властта. Взе я - той вече има някъде абсолютната власт в държавата. Сега остава и главният прокурор да падне и имайки абсолютната власт в държавата, вече Радев ще трябва да бъде държавник, ще виждаме повече търсене на консенсус и съгласие. Защото от една година той държи абсолютната власт в държавата”, е мнението на Плевнелиев.

Той каза още, че за него големият въпрос е един и той е дали ще продължи европейската интеграция на България. „Искрено се надявам той да постигне нещо историческо за България. А то може да е едно единствено - България да е член на еврозоната”, заяви Плевнелиев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.