За пътуване в ЕС трябва да бъде достатъчен валиден ковид сертификат

Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да пристъпят към отмяна на допълнителните ограничения, наложени за пътуващите след появата на варианта Омикрон на вируса на ковид.

Омикрон вече е разпространен в цяла Европа и е време да се помисли за отмяната на допълнителните мерки. Призоваваме държавите от ЕС да съгласуват тези действия, се посочва в съвместно изявление на еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакидис и по правосъдието Дидие Рейндерс.

За пътуване в ЕС трябва да бъде достатъчен валиден ковид сертификат, заяви днес говорител на ЕК. Той отбеляза, че държавите са в правото си, според обстоятелствата, да налагат допълнителни мерки за пътниците - карантина или допълнително изследване.

По думите на говорителя от въведените от много страни в ЕС формуляри за пътуване, които трябва да бъдат предварително попълнени и представени при граничните проверки, може да има полза. Той уточни, че приетите днес от Съвета на ЕС промени в правилата за пътуване в ЕС не засягат този въпрос.

Предвиждат ли се промени за зелените сертификати у нас

Съветът на ЕС прие нова препоръка за промяна на ограниченията при пътуване в Общността, свързани с пандемията от ковид. Съветът препоръча от 1 февруари ограниченията да бъдат според пътника, а не според мястото, от което той пристига.

Предвижда се всеки, който разполага с валиден ковид сертификат, да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия. Препоръчва се валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата. От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването, или до 24 часа след пристигането.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА