Според бившия командващ на ВВС възможно най-скоро трябва да придобием новите самолети

"Все още нашите МИГ-29 не разполагат със система на борда на самолета за рапознаване "свой - чужд". Те могат да попитат, но няма да получат информация", това каза в извънредното студио за Съвета по сигурност ген. Константин Попов, бивши началник на отбраната и бивш командващ на ВВС.

Според него това изглежда нелепо на сегашното напрежение. А българската армия ще бъде стабилна и модерна, когато придобием новите самолети. 

Генерал Попов е убеден, че към момента няма директна заплаха за нашата сигурност, но не го изключва като възможност.

"Приветствам, че ще има Съвет по сигурността. Би трябвало да има и КСНС при президента. В МС няма опозиция, резултатите от решенията ще бъдат за всички, тези решения трябва да се взимат на КСНС, където са представени управляващи и опозиция", заяви още той.

За него това събиране е малко закъсняло, но специалистите ще кажат какво и кога трябва да се предприеме.

"Има сериозни проблеми във въоръжените ни сили, ще ни трябват повече изстребители, бойни машини, модернизация. Колкото повече са заплахите, толкова повече трябва да сме оборудвани и подготвени", категоричен е ген. Константин Попов.

"Ако нямаме такива способности, трябва да търсим решения на момента", добави той.

Относно самолетите, за които се говори, че ще дойдат у нас, генералът заяви, че те са Еър полисинг и са под командването на НАТО. Те изпълняват задачи в мирно време, идват с въоръжението си и само за тази мисия, въздух-въздух. А нашите летища са пригодени да приемат такива самолети.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.