Двете държави подписаха три меморандума на съвместно заседание на министрите от двата кабинета

Сред водещите теми в македонските медии днес са резултатите от съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония в София и срещите на делегацията начело с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Под заглавие „Ковачевски и Петков са доволни от междуправителственото заседание и плановете на работните групи" опозиционният вестник „Нова Македония" представя целите и задачите на българо-македонските работни групи. Изданието отбелязва, че сред приоритетите на работната група за телекомуникации е намаляването на цената на роумнига между двете страни. По думите на Ковачевски освен Коридор номер 8, най-голям инфраструктурен проект остава свързването на двете страни със самолетната връзка София-Скопие, както и улесняването на пътния транспорт, пише вестникът.

Премиерът на Северна Македония на визита в България

Опитът на новите правителства и премиери Ковачевски и Петков с по-различен подход да постигнат по-голям ефект буди надежда, но въпросът е дали ще донесе истинско решение, коментира Панде Колемишевски в „Нова Македония". Той подчертава, че сега в така очертаващите се разговори няма определена дата и срокове за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

„В българската политика може и да е променен „макиажът", гримът и прическите на дамите, отговарящи за външните работи, начинът на говорене на Петков да е по-мек от този на Бойко, но при тях не е сменено нищо съществено, нищо решаващо, пише още Колемишевски.

Близкият до ВМРО-ДПМНЕ вестник „Република" обобщава резултатите от вчерашното междуправителствено заседание под заглавие „Ковачевски: Кирил и аз искаме екселски таблици, срокове и резултати" и цитира думите на премиера на Северна Македония, че заседанието е успех, тъй като само седмица след „нашата първа среща с българския премиер Кирил Петков се договорихме да работим по теми, които ще подобрят икономиката, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, всичко, което означава по-добра комуникация между хората”.

Продължава визитата на премиера на Северна Македония у нас

„Ковачевски-Петков: Има воля за бърз напредък във взаимоотношенията", извежда в заглавие независимият „Вести" и информира за подписаните меморандуми за разбирателство и няколко декларации за сътрудничество между двете страни.

Изданието посочва, че по отношение на искането на София македонците с българско самосъзнание да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония, Ковачевски е изтъкнал, че в конституцията на страната са включени и други етнически общности и че е нормално гражданите, които се самоопределят по друг начин да искат да влязат в основния закон, но и че това е процес, който минава през няколко фази и институции.

Изграждат нов граничен пункт между България и Северна Македония

Вестник „Курир" извежда в заглавие по тази тема „Българите ще станат държавотворен народ: Ковачевски обяви конституционни промени" и предава думите на премиера на Северна Македония от вчерашния брифинг в София след приключването на междуправителственото заседание, че конституционните промени са процес, който Северна Македония като държава трябва да осъществи по пътя си към ЕС, тъй като основният закон ще трябва да се адаптира, а понеже страната е мултиетническа, общностите имат право да поискат да бъдат част от конституцията, за което са необходими две трети от гласовете в парламента.

Във връзка с този коментара на Ковачевски македонските издания цитират заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисайловски, който заяви в предаване на телевизия Алфа ТВ: „Ако България иска българите да влязат в нашата конституция, защо тогава македонците да не влязат в българската конституция?". Мисайловски подчерта също така, че в преговорите между България и Северна Македония трябва да има реципрочност.

Радев към Ковачевски: Да не отлагаме повече, да напреднем по важните теми

„Вечер" цитира по темата Йован Донев, бивш посланик на Северна Македония във Великобритания, според когото „освен договора, който е подписал предишният премиер Зоран Заев, сега вече ще имаме още един договор, за който настоява българската страна и който нашата страна приема и затова очевидно премиерът Ковачевски прие днес искането за българите в Македония, обвързвайки го само времево с приема в ЕС". По думите му искането е прието без никаква реципрочност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА