В Испания са ваксинирани 90,7 на сто от навършилите 12-годишна възраст

Испанската област Каталуния реши от петък да сложи край на задължителното представяне на здравен паспорт за достъп до барове, ресторанти и спортни зали, смятайки, че тази мярка е слабо eфикасна срещу силно заразния вариант Омикрон, предаде Франс прес.

"Значителна част от населението отново е изложена на риск да бъде заразена с вируса", поради появата на новия вариант, "независимо от ваксинационния си статус или вече прекарана болест. В резултат на това намалява ефективността на задължителното използване на ковид сертификата", уточни регионалното правителство, което следва съветите на регионалната експертна комисия.
Решението беше публикувано в регионалния Официален вестник.

Порои и свлачища взеха жертва в Испания (ВИДЕО+СНИМКИ)

От края на ноември Каталуния, туристически район със 7,7 милиона жители, изискваше здравен паспорт за допускане в барове, ресторанти и спортни зали. Броят на случаите в областта остава много висок, но болниците не са толкова натоварени, колкото предвиждаха най-песимистичните сценарии на властите. В резултат испанската област отмени повечето ограничения. Единственото, което все още е в сила, е затварянето на дискотеките.

В Испания са ваксинирани 90,7 на сто от навършилите 12-годишна възраст. Случаите на коронавируса обаче нараснаха рязко от края на декември и темпът на разпространение е един от най-високите в Европа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.