Това стана на извънредно заседание на правителството днес

Кабинетът одобри бюджетът за 2022 г. Това стана на извънредно заседание на правителството днес. След това премиерът даде оценката си за новата финансова рамка.

„Радвам се да ви кажа, че този бюджет е бюджетът на растежа”, обяви Кирил Петков.

А растежът щял да дойде от повечето пари, които ще инвестира държавата в икономика, дори с цената за пръв път от години бюджетният дефицит да е над 4%.

„Инвестициите от държавния сектор ще бъдат 5,8% от БВП. Дефицитът изцяло финансира инвестициите. Ако ги махнете, този бюджет би бил в излишък от 1,7%. Целта е никой да не остане под линията на бедност”, зави министър-председателят.

Според експертите увеличаването на дефицита в момента не е проблем, след като заради пандемията таванът от 3% недостиг на средства в Евросъюза беше вдигнат.

„Според мен бюджетът с така заложения дефицит за България е приемлив. Страната ни трябва да инвестира много повече в човешкия потенциал и този бюджет е първата стъпка в тази посока. В момента текат разговори какво да се случи с фискалните правила от догодина. Ако изискването за държавите да нямат дефицит повече от 3% се върне, това може да бъде проблем за България и най-вероятно това изискване ще се върне”, Атанас Пеканов, бивш вицепремиер.

И докато правителството пресмята дали средствата ще стигнат за всички политики, невидимата заплаха е продължаващият ръст на инфлацията.

„Инфлацията ще бъде много по-висока, отколкото приносът на капиталовите инвестиции”, каза Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Петков: За първи път ще имаме безплатни детски градини и ясли от април

За да се избегне това Кирил Петков е съгласен с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че трябва да се действа за повишението на заплатите.

„Всички ние трябва да работим – и държавата, и частният сектор, за да повишим продуктивността и ефективността, защото в момента не е нормално да не можем да поддържаме дори 710 лева минимална заплата. Ако това е проблем за някого, това е проблем за всички ни”, заяви премиерът.

В месеците между приемането на бюджета и актуализацията през лятото ще се обсъжда дали минималната заплата да се определя по нов механизъм.

573 лв. средна пенсия през 2022 г.

Ето и още числа от бюджета:

Заложени са приходи в размер на 57 млрд. и 253 млн. лв. Разходите са 63 млрд. и 153 млн. лв. Тоест, дупката от 4,1% се равнява на 5,9 милиарда лева.

Очакванията са безработицата да е 5 на сто, а инфлацията 5,6%.

За социалния сектор се отделят 20,755 млрд.лв. За здравеопазване – 8,3 млрд. лв., образование – 6,4 млрд. лв. и отбрана – 6,5 млрд лв.

Мерките за COVID кризата ще продължат и с новия бюджет. Мярката 60/40 също ще продължи. Над 2 млрд. лв. са заложени за подпомагане в различните сектори.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.