Предложението бе на "Демократична България"

В парламента съдебната реформа отново скара управляващи и опозиция. 

В основата на спора е идеята нова комисия в Народното събрание да пише промени в конституцията.

Депутатите създадоха Временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията. „За” създаването гласуваха 134 народни представители, „против” - 39 и „въздържали се” - 0. Предложението бе внесено от „Демократична България” и е подписано от депутати от „Има такъв народ” и от „Продължаваме Промяната”.

Депутатите с коментар има ли напрежение между Петков и Радев

"Ние от мнозинството предлагаме тази комисия с разбирането, че съдебната реформа трябва да включва изменение в Конституцията. Промените, които трябва да се случат, зависят от възможността да се направят конституциони промени, особено по отношение на структурата на  Висшия съдебен съвет, статута на главния прокурор, както и възможността за пряка конституционна жалба. Всичко това е крайно време да го свършим", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна. 

От „Демократична България” предложиха бъдещи конституционни промени да бъдат обсъдени първо във временна парламентарна комисия. Опозицията възрази.

„От малък слушах приказки - ако не искате да свършите работа, създайте комисия”, каза Хамид Хамид от ДПС.

„Мнозинството, което нарушава Конституцията, да иска да прави промени в Конституцията. Звучи като оксиморон”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Не е сериозно на парче да променяме Конституцията. Само на думи искате да променяте съдебната система”, заяви Цончо Ганев от  „Възраждане”.

Макар и все още без готови предложения на хартия, управляващите обявиха - това е пътят към съдебна реформа.

„Очевидно има проблем по отношение на системата на съдебната власт. Този дебат е навременен, дори е закъснял”, каза Филип Попов от БСП.

От ГЕРБ обаче се усъмниха - залог ли са конституционните промени за стабилността на управлението.

 „Тук има един въпрос. Не имате ли единство с опозицията, а имате ли единство в управляващото мнозинство”, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Нормално е в управляващото мнозинство да има различия, но всички имаме една и съща цел - начинът, по който е структурирана сега прокуратурата, е отвратителен”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Атанасов поиска подкрепа от съмишленици за нов мандат като председател на ДСБ

В четвъртък депутатите ще разглеждат и промени в Закона за електронното управление. Предложеният законопроект е свързан с решението на НС за приемане на структура на Министерския съвет, с което се определя министър на електронното управление, създава се Министерство на електронното управление и се преобразува Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в Министерство на транспорта и съобщенията.

Народното събрание ще разгледа на първо четене и изцяло нов Закон за покритите облигации.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК