Едно от условията е заболеваемостта да спадне под 5000 на ден

Еврокомисията поиска удължаване на срока на COVID сертификатите до юни 2023-та. А у нас вирусолози прогнозираха, че Омикрон едва ли ще сложи край на пандемията.

Зеленият сертификат у нас може да отпадне при няколко условия. Според председателя на здравната комисия това може да се случи, когато има индикации, че пандемията отшумява, а броят на ваксинираните расте. Според математици скоро заболелите могат да паднат под 5000 на ден - фактор, който също би повлиял за отпадането на сертификата. Според вирусолози обаче е рано да се говори за край на пандемията, защото бързото разпространение на Омикрон води и до нови мутации. Колкото по-малък е броят на новозаразените, толкова по-реално е зеленият сертификат да остане в историята, твърдят експерти.

ЕК иска удължаване на срока на COVID сертификатите

„Когато бройките покажат, че проблемът отшумява – първото нещо, което ще направим, е да махнем зеления сертификат”, категоричен беше доц. Антон Тонев,  председател на комисията по здравеопазване в НС.

Малката бройка обаче не трябва да изключва високия процент на ваксинация като условие за отпадане на COVID документът. Според сметките на математиците, броят на новозаразените ще намалее след две седмици.

„Заболеваемостта се очаква да спадне доста, под 5000 на ден, така че вече да се разглежда въпросът за отмяната на зеления сертификат”, каза математикът проф. Николай Витанов.

Тонев: Ще премахнем зеления сертификат, когато броят на заразените покаже, че проблемът отшумява

Прогнозите към момента сочат, че  в следващите 10 дни ни очаква пик в броят на хоспитализираните. А п одумите на Витанов заетостта на интензивните и неинтензивните легла в страната в момента е под контрол, капацитетът на страната ни е два пъти повече. Изследванията показват, че Омикорн вече е мутирал в три подварианта.

„Скоростта, с която се изменя, са две мутации на месец, а той има повече от 50”, каза вирусологът проф. Радостина Александрова.

Данните към момента показват, че ваксинираните лица минават по-леко както през вируса, така и през пост-COVID синдрома. Само за този месец през имунизационния пункт в „Пирогов” са преминали над 10 хиляди души, а за последната една година тук са ваксинирани около 53 хиляди, 1200 от тях са деца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК