Да намалим износа на ток също е абсурдно, смятат те

Енергийните експерти Васко Начев и Еленко Божков коментираха в ефира на „Здравей, България” критично високите цени на електроенергията и синьото гориво у нас и възможните изходи от ситуацията.

„Да се премине на регулирания пазар на електроенергия за небитови потребители би било близко до абсурда. Да намалим износа на ток също е абсурдно. Би могло да се направят дългосрочни договори, за да има предвидимост, особено за общини и общински предприятия”, смята Начев.

Нов сблъсък между МВР и прокуратурата заради евентуални обвинения в „Булгаргаз”

Според Божков въвеждането на мораториума е довело до лоша репутация на България в Европейския съюз. Това решение можело да върне небитовите потребители на регулирания пазар.

Експертите са категорични, че цената на синьото гориво у нас може да се регулира като се въведе реална конкуренция на „Булгаргаз” - частни компании могат да дадат по-добра цена за внос на газ.

Шефът на КЕВР: Старият Борд на "Булгаргаз" внесе предложението за поевтиняване на газа

„Още през 2017 г. беше ясно, че ако „Булгаргаз” не промени поведението си на пазара, той ще бъде изхвърлен”, каза още Начев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.