Събран е необходимият брой подписи

Депутати  входираха жалба в Конституционния съд срещу зелените сертификати като изискване за влизане в НС. Това обяви депутатът от ПП „Възраждане” Петър Петров. По думите му са събрани необходимите 48 подписа с подкрепата на народни представители от ГЕРБ и ИТН.

Глобяват „Възраждане“ за неносене на маски в парламента

„Порочно е решението да се влиза със зелен сертификат в парламента. Незаконосъобрана е и заповедта на бившия министър Кацаров за задължителен зелен сертификат за всички български граждани, но за съжаление нямаме право да обжалваме това решение. Ако има позитивно решение на съда по нашата жалба, може да използваме мотивите и да продължим борбата срещу правилата и ограниченията на зелените сертификати”, обясни той.

Петър Петров добави, че на влизане в НС не показва зелен сертификат, не се и регистрира в зала.

Ива Митева от „Има такъв народ” коментира, че решението за влизане в НС със зелен сертификат ограничава правото на труд и принципите на правовата държава.

„Още по време на дебата по тази тема, решихме, че ще търсим подкрепа за атакуване на решението пред Конституционния съд. Има много пороци това ограничение. Още повече, че ЦИК се помещава в сградата на парламента, в момента се провеждат частични избори на места, а достъпът им е ограничен”, обясни тя.

По думите й трябва да се спре практиката да се вземат решения, които после да биват критикувани.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК