Основателно е искането за увеличение на възнагражденията още тази година, смятат синдикатите

Трябва да се върви към 850-870 лв. минимална работна заплата от 2023 г. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му настояването за увеличение на минималното възнаграждение със сегашния бюджет е основателно и наложено от инфлацията.

„Според нашите изчисления трябват над две минимални заплати за издръжката на едно тричленно семейство. Около 234 лв. повече са необходими, за да живее нормално едно семейство. В тази връзка искането за увеличение на минималната работна заплата с около 10-15% е легитимно и продиктувано от инфлацията. Ръстът на средните работни заплати също се движи в тази посока. Нашето искане беше минималната работна заплата още в сегашния бюджет да бъде около 760 лв., но не бяхме чути. Надяваме се през юли, когато се преразгледа финансовата рамка, да бъдат добавени тези средства”, обясни той.

Бюджет 2022 влиза в ресорната парламентарна комисия

Димитров коментира още, че рамките за заплатите са най-лошата новина в бюджета за 2022 година.

„Заложено е увеличение във възнагражденията единствено на педагогическия персонал, което е абсурдно”, смята той.

Подпомагането на домакинствата с енергийни помощи също е далеч от нивата, които Евростат определя, добави Димитров.

„Около 2 милиона граждани не могат да се отопляват през зимата, а подпомаганите с енергийни помощи са малко над 300 хиляди”, добави той.

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.