Вътрешният министър коментира имената, предоставени от премиера на прокуратурата

Все още на вътрешния министър Бойко Рашков не му е докладвано списъкът с 19 имена, предоставени от премиера Кирил Петков на прокуратурата, да е постъпил в МВР. Това обяви силовият министър на брифинг в четвъртък. „Тези имена, които бяха публикувани, в голяма степен са ни известни”, коментира той.

„Нека първо да дойдат имената, които се очаква да получим от прокуратурата, защото разследването или проверката е извършена или ще се извърши от органите на МВР. Нека видим какво ще ни прати прокуратурата - може тя да добави някои имена, например от бившите управляващи. Може да ни изненадат с подобен случай и ние веднага ще се заловим с него", допълни Рашков.

Прокуратурата: Ще изискаме информация от МВР и службите за хората от списъка на Петков

Санкциите по „Магнитски”

„Във връзка с обявените по закона „Магнитски”. Може би повечето от вас знаят, че едно от лицата, което непрекъснато и неотменно стои до ръководителя на ДПС в българския парламент, се е освободило от своето имущество своевременно, така че то да не попадне под въздействието на „Магнитски” и българската държава да бъде в невъзможност да предприеме каквито и да било действия”, посочи силовият министър.

„Друго от лицата, преди обявяването му по закона „Магнитски”, беше инсталирано от Бойко Борисов, неговия кабинет и парламентарното му мнозинство в Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства в качеството му на зам.-председател (Илко Желязков - бел.ред). Той много бързо се освободи от поста, който заемаше там”, добави Рашков.

Василев и ДПС в схватка за „Магнитски“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Едно от тези лица се намира в Дубай (Васил Божков - бел.ред.) и се води разследване в прокуратурата. Но какъв е ефектът от това разследване, по отношение на което цялата българска общественост ежедневно беше информирана с колко се увеличава броят на повдигнатите обвинения срещу него (сега са 19)? И какъв е ефектът от това разследване? Ние нямаме никаква информация”, заяви той.

И уточни, че ако прокуратурата възложи на МВР да продължи разследването, силовото ведомство ще се заеме. „Но тя като че ли се старае подобни горещи картофи да държи при себе си. По този въпрос и за това разследване на прокуратурата не мога да кажа нищо”, добави Рашков.

Разследването за магистрала „Хемус”

„Едно от делата се намира в Националната следствена служба от момента, в който обявихме, че започваме разследване на различни случаи, свързани с изграждането на „Хемус”. До момента няма никаква информация от НСлС. Второ - в ГДНП приключи проверка по един епизод от сагата „Хемус”, която проверка беше изпратена още преди два месеца. Тези материали са изпратени в СГС. До момента ние нямаме никаква обратна информация дали прокуратурата се е запознала с тях и какво решение е взела”, обяви той.

Рашков: Няма следа от фирмата, която официално са притежавали задържаните в Антон

Рашков подчерта, че се води разследване в ГДБОП специално за Лот 5 от магистрала „Хемус”. „Мисля си, че в скоро време ще можем да информираме за нови разкрития”, добави той.

Силовият министър обяви, че ведомството действа по отделни събития или случаи, свързани с автомагистралите, свлачищата и язовирите, планирани за ремонт. „Включително за онези, в които е нямало вода, но са използвани водолази за ремонт. И ред други прелюбопитни и интересни случаи”, каза той.

Енергетика

„Ще осъществим сериозна проверка по някои линии в енергетиката. Едно от тези направления ще бъде уникалната за нашата страна и не само помпена централа ПАВЕЦ „Чаира”. Там имаме някои съмнения, че са извършени меко казано нарушения”, добави Рашков.

„Нека изясним как стои въпросът със сагата с газа в нашата страна. Мисля си, че ще трябва да се насочим с определени сили към „Булгартрансгаз”. И в някои други насоки”, обясни вътрешният министър.

За престъпността на местно ниво

Рашков обяви, че ръководството на МВР е взело решение да предприеме мащабни действия в цялата страна, където има хора, които афишират себе си като извършители на престъпления и за които има данни за престъпна дейност, и че тероризират местните. Той призова да се подават сигнали от местата, където хората не получават внимание нито от МВР, нито от прокуратурата.

За възстановяването на засегнати от бедствия райони

„Известно е, че през декември валежи в някои области причиниха сериозни вреди и дори беше въведено бедствено положение в района на Тешел и Триград. Това бедствие наложи свикването на междуведомствена комисия и вземането на решение да се окаже помощ на тази община. Министерството на финансите ще отдели средства от резерва, за да се помогне на Триград, до което няма път след свлачище. Така ще може час по-скоро да започнат неотложни ремонти и движението да се възстанови", заяви Рашков. И допълни, че първоначално ще бъдат отпуснати 5 057 888 лв.

Очаква се общата сума, с която ще разполага Междуведомствената комисия след приемането на бюджета, да възлиза на около 80-90 млн. лв.

"При първа възможност обект на внимание ще станат и общините Борино, Мадан, Рудозем, Златоград, Чепеларе, Смолян, Банско, Петрич, Благоевград. Известно е, че там също има разрушени пътища след бедствията", заключи вътрешният министър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.