Повод стана бъдещ законопроект за санкциите срещу българи

Напрежение между министъра на финансите Асен Василев и ДПС предизвика бъдещ законопроект за санкции срещу българи, наложени от други държави. Василев отговори на въпрос по време на блиц-контрола в НС във връзка със санкциите по "Магнитски" и заяви, че правителството смята да предложи законопроект, който да не е само по тази тема, а и за външни санкции, чието прилагане би довело до сътресения в икономиката.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Може би в рамките на седмици законопроектът ще влезе тук. Очаквам доста активни дебати", каза Асен Василев.

От ДПС реагираха с коментар.

"Призовавам ви да не допускате от тази трибуна да се отправят призиви за нарушаването на Конституцията и законите на страната. Това го чухме преди малко от вицепремиера Асен Василев. В предишното Народно събрание бях задал въпрос на какво основание е взето решение - така нареченото решение на основата, на което се създадоха едни черни списъци, които днес съдът обявява за незаконни. Обаче заместник министър-председателят тук, от тази трибуна, заяви без да прави впечатление в нарушение на Конституцията, че законите не са се спазвали, имало е някаква целесъобразност. Разбирам, че има нов морал, нова справедливост и те не се основават на Конституцията и законите на страната", каза Карадайъ.

ВАС: Части от акта на МС, свързани със закона „Магнитски“, са нищожни

От своя страна вицепремиерът Василев заяви, че разбира, че Карадайъ „много го боли”, че г-н Пеевски е в международен лист за санкции, за корупция и към това българската държава няма никакво отношение.

"Това, което българската държава трябваше да направи и направи в рамките на закона, е да предпази българската икономика. Решението на ВАС казва, че трябва да има закон за национално приложение и точно тук беше моя призив към Народното събрание да приеме такъв закон, за да запази българската икономика", каза още Василев.

САЩ удължи действието на закона "Магнитски"

Карадайъ подчерта, че лъжата трябва да се изобличава по всяко време, особено когато министър-председател нарушава  Конституцията и законите на страната и излизат от тази трибуна да лъжат.

„Няма международен списък. Има една административна санкция по един закон, който действа на територията на САЩ и както преди малко г-н Василев каза, нямало закон, който да прилагат и сега правят проектозакон, за да се прилагат чужди санкции. Това е добре, обаче това е потвърждение, че при липсата на закон вие сте нарушили законите на страната.", каза още Карадайъ.

Той поиска от името на група 15 минути почивка, за да се вземе от деловодството отговора на служебния премиер Стефан Янев на неговия въпрос, с който беше цитиран в изказването му.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС