В момента той може да си позволи повишаване на пенсиите, заяви депутатката

„От „Демократична България” не подкрепяме безкрайните разходи и безкрайното пилеене на пари, но смятаме, че този бюджет е изпълним”. Това заяви Елисавета Белобрадова, зам.-председател на социалната комисия в парламента.

„Основният разход, особено в бюджета на ДОО, е за пенсии. Повишението на пенсиите, което е основният дял от повишението в социалните разходи, е 13%. Реалното обаче е 7%, защото трябва да сметнем и инфлацията. След като компенсираме инфлацията, трябва да започнем и плавното повишаване на пенсиите, което в момента бюджетът може да си позволи”, заяви Белобрадова.

Относно това, че част от пенсионерите получиха по-малко пари в началото на годината заради намалената COVID добавка, Белобрадова заяви, че е имало комуникационен проблем, заложен от предходното НС.

„Още тогава Асен Василев, който беше служебен министър, предложи да има само актуализиране на пенсиите с увеличаване на коефициента. Предложенията от опозицията за COVID добавката ни поставиха в положението да продължим тази двойственост на плащания и сега се получава този проблем”, заяви Белобрадова.

„През актуализирането на пенсиите през юли смятаме да намерим трайно решение, за да няма никога повече объркване. Време е да актуализираме пенсиите така, че да е по-справедливо – според осигурителния стаж и приноса на всеки индивидуално”, каза още тя.  

По думите й идеята е не да се отнемат COVID добавките, а те да станат част от пенсиите.

Относно максималния осигурителен доход тя потвърди, че от ДБ ще настояват до юли да остане 3000 лева. „Настояваме да се проведат разговорите със засегнатите групи”, каза Белобрадова. Така те да бъдат наясно кога, по какъв начин и с какви суми ще бъде увеличаван максималният осигурителен доход. „До момента това не е свършено”, заяви Белобрадова.

„Сигурна съм, че бюджетът няма да падне. Ще се стигне до приемане на бюджета”, заяви Белобрадова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.